Faktorings, tā loma uzņēmējdarbībā un attīstības tendences - Rinča, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2007)
Salīdzinot ar kaimiņvalstu un citu Eiropas valstu faktoringa apjomiem, Latvijas uzņēmēji nenovērtē tā iespējamo nozīmi un priekšrocības savam uzņēmumam. Laikā, kad Latviju pārņēmis hipotekārās kreditēšanas bums un gaida iespējamā nekustamā īpašuma krīze, nepieciešams uzsvērt un aktualizēt citus kreditēšanas veidus, kas šajā darbā ir faktorings, kam varētu būt arī pozitīva ietekme uz Latvijas ekonomiku kopumā. Būtiski, ka šo pakalpojumu var veiksmīgi izmantot mazie un vidējie uzņēmumi, kam citus finanšu līdzekļu piesaistes veidus izmantot sagādātu grūtības. Darba mērķis ir noteikt faktoringa nozīmi uzņēmējdarbībā, faktoringa tirgu ietekmējošos faktorus Latvijā un dod savu tā turpmākās attīstības vērtējumu. Maģistra darbs sastāv no 5 nodaļām. Lai labāk izprastu faktoringa būtību un tā iespējamo lomu uzņēmumā, darba pirmajā nodaļā ir raksturots faktoringa process, tajā iesaistītās puses, to darbības, faktoringa priekšrocības un trūkumi. Šajā nodaļā ir apskatīti arī faktoringa veidi, un, lai uzskatamāk parādītu faktoringa norises gaitu katrā no tiem, darbā ir attēlotas shēmas. Otrajā nodaļā apkopota statistika par faktoringa līdzšinējo attīstību Latvijā. Lai raksturotu valsts ekonomikas attīstības ietekmi uz faktoringu, trešajā nodaļā ir veikta faktoringu ietekmējošo faktoru- procentlikmju, eksporta un importa attīstības, kreditēšanas un tautsaimniecības nozaru- analīze. Ceturtajā nodaļā ir tuvāk pētīta Lietuvas un Igaunijas faktoringa tirgus attīstība un salīdzināta Latvijas faktoringa tirgus situācija uz Baltijas un citu Eiropas valstu fona. Iespējamās faktoringa tirgus attīstības tendences ir apkopotas darbu noslēdzošajā, piektajā nodaļā, kurā ir veikta arī SVID analīze. Veiktā darbā rezultātā galvenais secinājums ir- turpmākajos gados hipotekārās kreditēšanas tempi mazināsies, jo bankas ir pieņēmušas daudz stingrākus nosacījumus kredītu izsniegšanai tieši nekustamā īpašuma jomā, līdz ar to tās vairāk orientēsies uz citiem finansēšanas veidiem, arī apgrozāmo līdzekļu finansēšanu, tostarp faktoringu. Darbs kopējais apjoms, ieskaitot 27 attēlus un 8 tabulas, ir 80 lapas.

To compare with ours neighbours and other states of Europe factorings volumes, employers in Latvia still do not estimate this possible meaning and shortages to their business. In time, when Latvia is adopted boom of mortgage crediting, and we are waiting for possible crisis in fixed assets market, is important to actualize other ways of financing, and in this work this is factoring, witch can really influence also economics situation in Latvia for better. Substantially, that this way of favour can successfully employ small and midsized enterprises, other means of financing to them is difficult to employ. The purpose of master’s work is to define factorings meaning in business activities, factorings market influence factors in Latvia and to give its further development estimation. To better realize factorings essence and this possible meaning in business activities, in the 1st part is described factorings process, those participants, participants’ activities and factorings interests and shortages. In this part of work are also described forms of factoring. In second part is batched statistical data of factorings previous development in Latvia. To show states economics development influence to factoring, in 3rd part of work is analyzed factorings influence factors- interests rates, the development of export and import, crediting and economic sectors. The 4th part is description of factorings market development in Lithuania and Estonia and there is also comparing factorings markets situation in Latvia with Baltic’s and other states of Europe. The possible factorings markets development tendencies are summarize in final, 5th part of work, and there is also SVOT analyze. As a result of work the main deduction is – in father years volumes of mortgage crediting will decline, because banks has accepted more steady conditions to dealings credits in fixed market assets, that is way they more will orient to other ways of financing, also to current assets, including factoring. The size of work, including 8 tables and 27 pictures, is 80 pages.
Factoring the meaning of factoring in business and direction of development
Keywords: Ekonomika