Latvijas strūklaku vides kvalitāte un apsaimniekošana - Krauze, Aiga (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba nosaukums ir “Latvijas strūklaku vides kvalitāte un apsaimniekošana”. Darba mērķis ir novērtēt Latvijas strūklaku ūdens atbilstību kvalitatīvai videi, noskaidrot strūklaku apsaimniekošanas veidu un tās problēmas, kā arī sniegt rekomendācijas strūklaku apsaimniekošanai. Mērķa sasniegšanai 2016. gada vasarā apsekotas 14 darbojošās strūklakas 13 Latvijas pilsētās, analizēta strūklaku uzbūve un konstrukcija, veikts strūklaku fizikāli-ķīmiskās un bakterioloģiskās kvalitātes novērtējums, izmantojot in situ noteikšanas testus, un, balstoties uz Toronto reģionālās Dabas aizsardzības pārvaldes izstrādāto metodi, noteikta strūklaku ūdens estētiskā kvalitāte. Balstoties uz 2015. gada pētījuma rezultātiem (Krauze, 2015) par Rīgas strūklakām un apmeklētāju skaitu, 2016. gada vasarā īstenots sabiedriskais monitorings biežāk apmeklētajās Kongresu nama un Ziedoņdārza strūklakās, kurā piedalījās Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas skolēni. Esošie rezultāti liecina, ka kopumā estētiskā kvalitāte Latvijas strūklakās ir laba. Atsevišķos gadījumos estētisko kvalitāti pazemina strūklaku ūdens duļķainība un tajā esošie atkritumi. Balstoties uz citu valstu izstrādātiem ķīmiskās kvalitātes kritērijiem, novērtēta Latvijas strūklaku ūdens ķīmiskā kvalitāte. Tā daļēji atbilst citās valstīs izstrādātiem kvalitātes kritērijiem strūklaku ķīmiskai kvalitātei. Jūrmalā un Rīgā konstatēta baktēriju klātbūtne, kas potenciāli var ietekmēt atpūtnieku veselību. Lai nodrošinātu strūklaku ūdens kvalitāti un cilvēkiem drošu vidi, sniegtas rekomendācijas Latvijas strūklaku apsaimniekošanai.

The title of Master Thesis is “Environmental quality and management of fountains in Latvia” The aim of Master Thesis is to evaluate fountains in Latvia and their water conformity to quality environment, find out the type of fountain management and its problems, as well as to provide recommendations for fountain management. To achieve the aim, in summer 2016, 14 working fountains in 13 cities of Latvia were surveyed, as well as their construction and design was analyzed. The physico-chemical properties of fountain water and the presence of bacteria were assessed by performing tests in situ. Aesthetic water quality were assessed based on the Toronto Regional Environmental Protection Agency‘s developed method. Based on a study carried out in 2015 about fountains of Riga and the number of visitors (Krauze, 2015), in the summer of 2016 public monitoring was performed, carried out by the students of Riga State Gymnasium No 2. The chemical water quality of Latvian fountains was evaluated based on chemical quality criteria developed in other countries. It partly complies with chemical quality criteria developed by other countries. The presence of bacteria in Jurmala and Riga fountains have been identified and it could potentially affect the health of people. In order to ensure fountain water compliance with qualitative environment, recommendations have been provided for the management of fountains in Latvian.
Environmental quality and management of fountains in Latvia
Keywords: Vides zinātne; estētiskais vērtējums; fizikāli - ķīmiskā kvalitāte; strūklaku apsaimniekošana; baktērijas; sabiedriskais monitorings