Valsts pārvaldes institūciju funkciju novērtēšana ārvalstu tiešo investīciju piesaistē Latvijā - Stepena, Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs sniedz ieskatu Latvijas valsts institūciju efektivitātes novērtēšanā ārvalstu tiešo investīciju (ĀTI) piesaistē valsts ekonomikai. ĀTI piesaiste ir valstij stratēģiski nozīmīgs uzdevums, jo tā ietekmē ekonomikas attīstību un valsts konkurētspējas celšanos starptautiskā vidē. Darba mērķis ir noskaidrot, vai valsts pielietotā politika un atbildīgajām institūcijām definētās funkcijas ir efektīvas un fokusējas uz valsts ekonomikā vislielākā iespējamā labuma pienesi. Darbā tiek atspoguļotas investīciju piesaistes aģentūras (IPA), to galvenie uzdevumi un funkcijas, kā arī valsts īstenotās politikas ietekme uz ĀTI piesaistes procesu. Tiek salīdzinātas valstu valdību īstenotās ieceres investīciju klimata uzlabošanā Latvijā un Igaunijā, kā arī veikts visu Latvijas atbildīgo valsts institūciju, funkciju apkopojums. Situācija par IPA ikdienas darba specifiku tiek skaidrota ar ekspertu viedokļiem. Rezultātā tiek izstrādāts ar ĀTI piesaisti saistīto Latvijas valsts institūciju funkciju apkopojums tabulas veidā. Tiek izstrādāti secinājumi par atbildīgo institūciju funkciju efektivitāti, kā arī priekšlikumi Latvijas investīciju vides tālākai attīstībai.

This Bachelor thesis provides insight of Evaluation of the Governmental Institution Functions towards Attracting Foreign Direct Investment in Latvia. Attraction of foreign direct investment (FDI) is a strategically important task of the country as it makes an impact on the development of the economy as well as the increase of the competitiveness in international arena. Thesis aim to find if the policy the government is applying toward FDI attraction and the functions defined for the investment promotion agencies (IPA) are effective and thrive to attract the biggest possible benefits. Work reflects IPA action, their main functions, and applied governmental policies towards FDI attraction. The policies carried out in order to attract FDI by Latvia and Estonia is being compared. The summary of the direct FDI attraction functions of the Latvian national institutions has been made. IPA daily workflow specifics are explained by the expert opinions. As a result of the thesis the summary of the direct FDI attraction functions of the Latvian national institutions is being presented alongside with conclusions made about the effectiveness of the IPA functions, as well as proposals made in order to further develop the investment climate of Latvia.
Evaluation of the Governmental Institution Functions Towards Attracting Foreign Direct Investment in Latvia
Keywords: Ekonomika; Ārvalstu tiešās investīcijas; investīciju piesaistes aģentūras; valdības politika; funkciju novērtēšana