Retorisko līdzekļu lietojums grāda piešķiršanas ceremonijas uzrunās - Brunovska, Paula (Latvijas Universitāte, 2015)
Grāda piešķiršanas ceremoniju uzrunās lietoto retorisko līdzekļu analīzei ir liela nozīme, jo tā palīdz atklāt iespējamās stratēģijas, kuras orators var izmantot uzrunājot absolventus. Šī darba mērķis bija izanalizēt dažādu retorisko līdzekļu lietojumu grāda piešķiršanas ceremoniju uzrunās, kas tiek veltītas biznesa studiju absolventiem. Darbā tika aprakstīti tādi jautājumi kā runas, grāda piešķiršanas ceremoniju uzrunas, retorika, auditorijas piesaiste un retoriskie kanoni. Kā arī tika veikta 10 grāda pasniegšanas ceremoniju uzrunu diskursa analīze, kas ietvēra tādus jautājumus kā personības rakstura izpausmes, emocionālās izpausmes un argumentu izpausmes, trīs retoriskos kanonus, un vairākas retoriskās shēmas un tropus. Var secināt, ka grāda piešķiršanas ceremoniju uzrunu mērķi ir motivēt, iedvesmot, iedrošināt, apsveikt, pamācīt un izaicināt studentus turpmākajai dzīvei. Oratora profesija un biznesā iegūtās zināšanas, personīgā pieredze, emocionāli stāsti, loģiski fakti, skaitļi un piemēri nodrošina runas mērķu sasniegšanu. Retoriskās shēmas un tropi uzsver galvenās idejas, veido izsmalcinātus vārdu pretstatus, veido runu labskanīgu un auditorijai pievilcīgu, lai motivētu, iedvesmotu un iedrošinātu studentus.

The study of how rhetorical tools are applied in commencement addresses is of great importance, because it helps to reveal the possible strategies that a speaker may use to address graduates. The aim of the paper was to analyze how various rhetorical tools are applied in commencement addresses delivered to the graduates of business programmes. The analysis of the relevant theories on speeches, commencement addresses, rhetoric, the appeal to audience, and three canons of rhetoric was done. The discourse analysis of 10 commencement addresses was limited to the study of ethos, pathos, and logos, three canons of rhetoric, and various tropes and schemes. The instances of parallel forms, antitheses, repetitions, metaphors, metonymies, personifications, and similes were found and analyzed. It may be concluded that commencement speeches aim at motivating, inspiring, encouraging, congratulating, and challenging the audience for the future. The purposes are mainly achieved by means of the speaker’s profession and knowledge, personal experience, emotional stories, logical facts, figures and examples from the field of business. Rhetorical schemes and tropes emphasize the main ideas, create sophisticated contrasts of words, and make the speech sonorous and attractive to the audience, thus, motivating, encouraging and inspiring the audience.
Use of Rhetorical Means in Commencement Addresses
Keywords: Valodniecība; runa; grāda piešķiršanas ceremoniju uzrunas; retorika; auditorijas piesaiste; diskursa analīze