Kvalitātes vadības sistēmas pilnveidošana profesionālajā izglītības iestādē. - Muizinika, Alīda (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma - „ Kvalitātes vadības sistēmas pilnveidošana X profesionālajā vidusskolā”. Darbs sastāv no ievada, terminu skaidrojuma, teorētiskās daļas ar 4 nodaļām, praktiski pētnieciskās daļas ar 3 apakšnodaļām, nobeiguma ar secinājumiem. Darbam pievienots izmantotās literatūras un avotu saraksts un pielikumi. Darbā izvirzītais pētījuma priekšmets – kvalitātes vadības sistēmas pilnveidošana X profesionālajā vidusskolā. Darba mērķis - noskaidrot un izvērtēt X profesionālās izglītības iestādes darba efektivitāti, aktualizēt kvalitātes vadības sistēmas pilnveidošanas un īstenošanas iespējas. Darbā izvirzīta hipotēze - kvalitātes vadības sistēma X profesionālajā vidusskolā darbojas, to iespējams pilnveidot, ja ir efektīva darba plānošana, organizēšana, analīze un kontrole. Maģistra darba teorētiskajā daļā ir analizētas klasiskās vadības teorijas, visaptveroša kvalitātes vadība, kvalitātes vērtēšanas starptautiskais konteksts, kā arī gūtās atziņas par kvalitātes vadības sistēmas pilnveidošanu profesionālajā izglītībā. Pētījuma bāzi veido 120 1.- 4. kursa X profesionālās izglītības audzēkņi. Pētnieciskā daļa tika veidota, apkopojot un analizējot audzēkņu aptaujas rezultātus, jo profesionālās izglītības kvalitātes izvērtēšanā liela nozīme ir tam, kā notiekošos procesus vērtē galvenie procesa dalībnieki, proti, mūsu klienti jeb audzēkņi . Pētījums ļauj noskaidrot: 1.Jomas, kurās veicas labi un kuras var tikt izmantotas tālākai attīstībai; 2.Aspektus, kuros nepieciešami uzlabojumi; 3.Izglītojamo vajadzības; 4.Prioritātes un izaugsmes iespējas tuvākam un tālākam laika periodam. Darba pielikumā var iepazīties ar veiktā pētījuma datiem.

The topic of the master paper is “Improvement of the quality management system in X vocational school”. The paper consists of an introduction, a terminology guide, the theoretical portion with four chapters, the practical research portion with three subchapters, the conclusion, appendices and references. The proposed subject of the paper is “Improvement of the quality management system in X vocational school”. The aim of the research is to evaluate X vocational school’s work effectiveness and to enable the development and implementation of a quality management system. The paper’s hypothesis is: the quality management system in X vocational school is working. It is possible to improve the system with effective planning, organization, analyses and control. The master paper’s theoretical portion analyzes classic management theories, total quality management, quality assessment in the international context and the acquired conclusions regarding the improvement of quality management systems in vocational education. The research subjects are 120 1st – 4th year students of X vocational school. The research portion was based on student surveys because in vocational education quality assessment it is imperative to see how the education process is evaluated by the essential participants of this process – our clients, the students. The research reveals: 1.Successful areas and areas that can be developed further; 2.Aspects that need improvements; 3.Student needs; 4.Priorities and development opportunities for the short-term and the long-term. The research data are included in the appendix.
Perfection of quality management system in vocational school.
Keywords: Izglītības vadība