Radošais darbs ar pasakām vācu valodas kā svešvalodas stundās vidusskolā skolēnu mācību motivācijas paaugstināšanai - Šukalo, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums veltīts skolnieku radošajam darbam ar pasakām vācu valodas kā svešvalodas stundās vidusskolā skolēnu mācību motivācijas paaugstināšanai. Tas sastāv no ievada un divām daļām – no teorētiskās un no praktiskās daļas. Ievadā tiek formulēts darba mērķis un uzdevumi, izvirzīta hipotēze un raksturotas pētīšanas metodes. Teorētiskajā daļā aplūkoti jautājumi, kas saistīti ar pasaku kā literāru žanru un teksta specifiku: žanra vispārīgs raksturojums, pasakas izmantošanas iespējas vācu valodas mācību procesā, pasakas kā īpaša teksta veida interpretācijas iespējas ar atbilstošu satura nostiprināšanu. Tiek iztirzātas arī metodikas problēmas (mācīšanās stratēģiju, metožu un paņēmienu izvēle), kas svarīgas kompetenču veidošanā, kritēriji pasaku izvēlei, kā arī priekšrocības un trūkumi, kas saistīti ar pasaku izmantošanu vācu valodas apguvē. Praktiskajā daļā ietverti mācību stundu plāni ar paredzamajiem rezultātiem un stundas analīzi, klases raksturojums, kā arī citi metodiskie materiāli. Pedagoģiskā izmēģinājumdarbība noritēja veiksmīgi un apstiprināja, ka radošais darbs ar pasakām vācu valodas kā svešvalodas stundās vidusskolā var tikt izmantots skolēnu mācību motivācijas paaugstināšanai.

The study is devoted to students’ creative work with fairy tales in German as a foreign language lessons in secondary school to improve students’ motivation. The Diploma Paper consists of the Introduction and twp chapters- the theoretical and practical part. The aim and objectives are formulated, the hypothesis is put forward and research methods are described in the Introduction. The theoretical part looks upon issues that are related to the specifics of fairy tales as a literary genre: the general description of the genre, the possibilities of using fairy tales in the teaching/learning process of German, fairy tales as a specific possibility of interpreting the text type along with the consolidation of the respective content. Problems connected with the methodology (learning strategy, the selection of methods and strategies) that are important for the formation of competences, criteria for selecting fairy tales as well as advantages and disadvantages connected with the use of fairy tales in the acquisition of German are also discussed. The practical part contains lesson plans with the expected learning outcomes and the lesson analysis, the description of the class as well as other didactic materials. The pedagogical probation was successful and proved that creative work with fairy tales in German as a foreign language lessons in secondary school can be used to improve students’ learning motivation.
Creative Work with Fairy-tales to Increase Students’ Learning Motivation in German as a Foreign Language Lessons in Secondary School
Keywords: Pedagoģija; radošs darbs ar pasakām; mācību motivācija; svešvalodu mācību stunda; creative work with Fairy tales; Learning motivation