Korpusu lietojums klasifikācijas un salīdzinājuma rindkopu rakstītmācīšanā - Abramova, Marija (Latvijas Universitāte, 2018)
Nesenie panākumi korpusa lingvistikā liecina par to, ka korpusa lietojums rakstītmācīšanā var nodrošināt svešvalodas ar īpašu datubāzi, sastāvošu no autentiskiem valodas datiem, kas savukārt var uzlabot mācību procesu. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai korpusos balstītu aktivitāšu lietojums var uzlabot saistošo vārdu izmantošanu klasifikācijas un salīdzinājuma/kontrasta rindkopu rakstītmācīšanā. Pētniecības metode, kas tika izmantota šī maģistra darba tapšanā bija gadījuma izpēte, kas ietvēra pirmstestu, pēctestu un aptaujas anketu. Pētījuma rezultāti liecina, ka korpusos balstītu aktivitāšu izmantošana ievērojami uzlabo saistošo vārdu kopskaitu, palielina pareizi izmantoto saistošo vārdu skaitu, kā arī samazina kļūdu skaitu klasifikācijas un salīdzinājuma / kontrasta rindkopās.

The recent advances in corpus linguistics show that corpora application in the writing classroom can provide non-native speakers with a particular database of authentic language data, which may enhance the learning process. The goal of the Master Thesis was to investigate whether corpus-based activities can help to improve the use of linking words in classification and comparison/contrast paragraph writing. The research method applied in the present paper was a case study, including pre-test, post-test, and questionnaire-based survey. The results of the research show that the use of corpus-based activities significantly improves the overall number of linking words and increases the number of correctly used linking words, as well as decreases the amount of errors in classification and comparison/contrast paragraphs.
Application of Corpora in Teaching Classification and Comparison Paragraph Writing
Keywords: Valodniecība; corpora; case study; questionnaire-based survey; corpus-based activities; linking words