Krāsu piesātinājuma uztvere tīklenes centrā un perifērijā - Karitāns, Varis (Latvijas Universitāte, 2007)
. Maģistra darbs ir uzrakstīts uz 67 lappusēm. Tas satur 35 attēlus, 7 tabulas, 3 pielikumus, 49 literatūras avotu atsauksmes. Maģistra darba tēzes iesniegtas redzes uztveres konferencei ECVP (European Conference on Visual Perception), kas notiks laikā no 27.08.2007. – 31.08.2007. Arezo, Itālijā. Darba mērķis: izpētīt krāsu piesātinājuma uztveri, kā arī krāsu izšķirtspēju tīklenes centrālajā daļā un perifērijā. Subjekti: Kopumā eksperimentos piedalījas 20 subjekti vecumā no 18 lidz 76 gadiem. Visi bija normāli trihromāti. Metodes: Tika izveidoti stimuli krāsu piesātinājuma uztveres pētīšanai tīklenes centrā un perifērijā. Krāsu piesātinājuma uztvere tika pētīta ar konstanto stimulu metodi un pieskaņošanas metodi. Konstanto stimulu metodes testi tika veikti gan bez adaptācijas, gan ļaujot novērotājam adaptēties. Pieskaņošanas metodes testā bija jāatrod līdzsvara punkts, mainot stimula piesātinājumu ar soļu palīdzību. Rezultāti: Ir izpētīta krāsu piesātinājuma uztvere tīklenes centrālajā daļā un perifērijā. Ir aizsākti krāsu izšķirtspējas mērījumi tīklenes centrā un perifērijā. Ir ieviesta attiecība A krāsu piesātinājuma centrālās un perifērās jūtības salīdzināšanai. Pastāv attiecības A korelācija ar L/M (vālīšu skaita attiecības) attiecības vērtību. Ir novērots, ka piesātinājuma uztverē liela loma ir adaptācijas efektiem. Krāsu izšķirtspēja tīklenes perifērijā pasliktinās sarkanajā spektra daļā, dažiem novērotājiem zilajā spektra daļā tās uzlabojas tīklenes perifērijā. Secinājumi: Ir pētīta krāsu piesātinājuma uztvere tīklenes centrālajā daļā un perifērijā. Ir aizsākti krāsu izšķirtspējas mērījumi. Izveidotie stimuli ir derīgi krāsu piesātinājuma un izšķirtspējas mērījumiem. Izveidotā iekārta ir pielietojama acs spektrālās jūtības mērījumiem. Atslēgas vārdi: krāsu piesātinājums, krāsu izšķirtspēja, adaptācija, pieskaņošanas metode, konstanto stimulu metode, L/M attiecība

.Master work is written on 67 pages. It contains 35 pictures, 7 tables, 3 apendices, 49 references. Thesis of master work has been submitted to European Conference on Visual Perception (ECVP) that will take place from 27.08.2007. – 31.08.2007. in Arezzo, Italy. Purpose: to evaluate perception of saturation of color and dominant wavelength discrimination in central and peripheral retina. Subjects: Alltogether 20 subjects took parts in experiments. Their age was between 18 and 76 years. All of them were normal trichromats. Methods: Stimuli were prepared to evaluate perception of saturation of color in central and peripheral retina. Perception of saturation of color was evaluated by using method of adjustments and method of constant stimuli. There were two kinds of method of constant stimuli – with adaptation before presenting test stimulus to observer and without adaptation. In the method of adjustments observer was asked to change saturation of stimulus step-wise so until it equalized that of other stimulus. Results: Perception of saturation of color in central and peripheral retina has been evaluated. There has been some insight in discrimination of dominant wavelength in central and peripheral retina. In order to compare perception of saturation of color in central and peripheral retina a new parameter – ratio A has been introduced. There is correlation between value of ratio A and value of ratio L/M (ratio of cone number). Saturation adaptation has a great role in perception of saturation of colors. Discrimination of dominant wavelength in red spectrum worsens while moving toward peripheral retina. Some observers demonstrated improvment of discrimination of dominant wavelength in blue spectrum while moving toward peripheral retina. Conclusions: saturation of color in central and peripheral retina has been researched. There is some data about color discrimination of dominant wavelength. The created stimuli can be applied in evaluating perception of saturation of colors and dominant wavelength discrimination. Keywords: saturation of color, dominant wavelength discrimination, adaptation, method of adjustments, method of constant stimuli, L/M ratio
Perception of saturation of color in central and peripheral retina
Keywords: Fizika