Grāmatvedības, audita un revīzijas uzņēmuma “X” monetārās un nemonetārās atlīdzības ietekme uz darbinieku motivāciju. - Lediņa, Daniela (Latvijas Universitāte, 2025)
Mūsdienās īpaši aktuāls ir jautājums par to, kā uzņēmumi var efektīvi motivēt darbiniekus, lai nodrošinātu ne tikai augstu produktivitāti, bet arī darbinieku apmierinātību un ilgtermiņa attiecības ar darba devēju. Šī pētījuma mērķis ir novērtēt monetārās un nemonetārās atlīdzības ietekmi uz darbinieku darba motivāciju grāmatvedības, audita un revīzijas uzņēmumā “X”. Optimālas motivācijas nodrošināšanai nepieciešams apvienot gan monetāros, gan nemonetāros stimulus, pielāgojot tos darba tirgus specifikai un darbinieku vajadzībām. Pētījuma rezultāti liecina, ka darbinieku motivācija pētāmajā uzņēmumā kopumā ir augsta, un to veicina plaša atlīdzības sistēma, īpaši karjeras izaugsmes iespējas. Vienlaikus ir identificēti aspekti, kuros uzņēmumam nepieciešams pilnveidot darbinieku motivācijas veicināšanas mehānismus, piemēram, nodrošinot skaidrāku bonusu sistēmu un konkurētspējīgāku atalgojumu.

Nowadays, the question of how companies can effectively motivate employees is particularly relevant in order to ensure not only high productivity, but also employee satisfaction and long-term relationships with the employer. The aim of this study is to assess the impact of monetary and non-monetary rewards on employee motivation in the Accounting, Audit and Revision company “X”. To ensure optimal motivation, it is necessary to combine both monetary and non-monetary incentives, adapting them to the specifics of the labor market and the needs of employees. The results of the study show that employee motivation in the company is generally high, and this is facilitated by an extensive reward system, especially career growth opportunities. At the same time, aspects have been identified in which the company needs to improve employee motivation promotion mechanisms, for example, by providing a clearer bonus system and more competitive remuneration.
The impact of Accounting, Audit and Revision Organization’s “X” monetary and non-monetary rewards on employee motivation.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; darbinieku motivācija; monetārā atlīdzība; nemonetārā atlīdzība; motivācijas sistēma; personāla vadība