Stresa pārvarēšanas stratēģiju saistība ar apzinātību 18-25 gadus veciem jauniešiem - Krūklīte, Solvita (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba mērķis ir izpētīt jauniešu stresa pārvarēšanas stratēģijas sakarību ar apzinātību. Pētījuma uzdevums ir noskaidrot, kādām stresa pārvarēšanas stratēģijām ir sakarība ar apzinātību. Pētījuma izlase 50 jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem gadi (M= 22,02, SD=2,84 gadi) Pētījuma dalībnieki tika izvēlēti pēc randomizēta nejaušināta principa, anketa aptauja veikšanai tika izvietota sociālajos tīklos un uz e-pasta adresēm, tika nosūtīta internetā izvietotās aptaujas atrašanās vieta. Pētījuma instrumentārijs sastāv no divām Latvijā adaptētām aptaujām - Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja (1989) un Apzinātības Piecu aspektu aptauja (2006). Lai aprēķinātu vai pastāv sakarība starp stresa pārvarēšanas stratēģijām un apzinātību, tika izmantots Spīrmena korelācijas koeficients. Rezultāti rāda, ka starp stresa pārvarēšanu un apzinātību pastāv statistiski nozīmīga vāja, bet vērā ņemama korelācija (rs=0,23) un ka statistiski nozīmīga pozitīva sakarība pastāv starp stresa pārvarēšanas stratēģijām un sekojošiem apzinātības aspektiem – pamanīšana, aprakstīšana, nereaģēšana. Apzinātības aspekti apzināta rīcība un nevērtēšana ar stresa pārvarēšanu veido negatīvu korelāciju . Atslēgas vārdi: stresa pārvarēšana, apzinātība, jaunieši, stress

The aim of this study was to explore the relationship between youth stress management strategy and mindfulness. The purpose of the study is to find out what strategies of stress management are related to mindfulness. Respondents: 50 young people aged 18 to 25 years (M = 22.02, SD = 2.84 years). The participants were selected on a randomized random basis, the questionnaire was placed on social networks and e-mail addresses, and the location of the internet-based survey was sent. Measurements: two surveys adapted to Latvia - Survey of Stress Management Strategies (1989) and Five Aspects of Awareness (2006). Spearman's correlation coefficient was used to calculate whether there is a correlation between stress management strategies and mindfulness. The results show that there is a statistically significant weak but significant correlation between stress management and mindfulness (rs = 0.23) and that there is a statistically significant positive relationship between stress management strategies and the following aspects of mindfulness - noticing, describing, not responding. Deliberate aspects of deliberate action and non-assessment of stress management constitute a negative correlation. Keywords: stress management, mindfulness, youth, stress
The relationship between stress management strategies and mindfulness among 18-25 young adults
Keywords: Psiholoģija; stresa pārvarēšana; apzinātība; jaunieši; stress