Valstu deklarācijas atbilstoši ANO Starptautiskās Tiesas Statūtu 36(2) pantam kā piekrišana Tiesas jurisdikcijai - Ernestsone, Ieva (Latvijas Universitāte, 2014)
Deklarācijas saskaņā ar ANO Starptautiskās tiesas Statūtu 36.(2) pantu ir viens no veidiem, kā pakļaut strīdus Tiesas jurisdikcijai. Minētais statūtu pants plaši pazīstams kā izvēles klauzula, jo valstīm ir brīva izvēle iesniegt deklarācijas vai nē. Tāpat valstīm ir brīva izvēle noteikt deklarāciju saturu, pievienojot tām dažādas noteikumus un atrunas, kas paredz no Tiesas jurisdikcijas izslēgt dažādu kategoriju strīdus. Darba mērķis ir izvērtēt, kā deklarācijās iekļauto atrunu daudzums un dažādība ietekmē izvēles klauzulu kā ANO Starptautiskās tiesas jurisdikcijas atzīšanas veidu. Lai to izdarītu, tiks analizēti ANO Starptautiskās tiesas Statūti un to vēsturiskā izcelsme. Tiks pētīta doktrīna un dažādu valstu deklarācijas, ar tajās iekļautajām atrunām. Lai iepazītos ar deklarāciju praktisko pielietojumu, liels uzsvars tiks likts uz ANO Starptautiskās tiesas prakses izpēti. Atslēgas vārdi: ANO Starptautiskā tiesa, jurisdikcija, izvēles klauzula, deklarācijas, atrunas.

Declarations under Article 36(2) of the Statute of The International Court of Justice are one of the ways of adhering to the Court's jurisdiction. Article 36(2) is commonly known as the Optional Clause, since it is optional for states to either submit the declarations or not. States also enjoy a free choice regarding the scope of their declarations, they can qualify their acceptance to the Court's jurisdiction with various kinds of provisions and reservations. The aim of the bachelor thesis is to evaluate how the quantity and variety of reservations included in declarations affect the Optional Clause as way of accepting the Court's jurisdiction. In order to do that, the relevant norms of the Statute of the International Court of Justice and their historical origins will be analyzed, and the doctrine and state practice regarding declarations under Article 36(2) will be researched. Most emphasis will be put on the jurisprudence of the International Court of Justice.
Declarations under Article 36(2) of the Statute of ICJ as a way of recognizing its jurisdiction
Keywords: Juridiskā zinātne