Sportiskās identitātes zaudēšanas radītās problēmas sportistiem pēc profesionālās sporta karjeras noslēgšanas. - Čavars, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2023)
Sportiskā identitāte apzīmē līmeni, kādā cilvēks identificējas ar sportu, sporta veidu un sportista lomu, iesaistoties sociālajās grupās, pieņemot savu sabiedrības lomu, veidojot dažāda veida attiecības sportā un praktizējot sportu. Šī darba mērķis ir apkopot informāciju par sportisko identitāti un tās ietekmi pēc aiziešanas no profesionālā sporta un salīdzināt iegūto informāciju ar sportistu viedokļiem un pieredzi par konkrēto tēmu, aptaujājot karjeru noslēgušus augsta līmeņa sportistus un veicot sportiskās identitātes mērījumu skalas (SIMS) testu. Aptaujā iegūtos rezultātus apvienojot ar SIMS testa rezultātiem, tika meklētas likumsakarības starp dažādiem faktoriem un sportiskās identitātes dominances rādītājiem. Pētījuma gaitā tika noskaidrotas četri galvenie sportiskās identitātes ietekmējošie faktori (sociālā atbalsta pieejamība sportistiem pēc profesionālās sporta karjeras noslēgšanas, duālās karjeras praktizēšana/nepraktizēšana profesionālās sporta karjeras laikā, plānošanas līmenis dzīvei pēc profesionālās sporta karjeras un sakaru saglabāšanas apmērs sportistam ar cilvēkiem, kuri saistīti ar sportista karjeru) un tika izvirzīti iespējamie risinājumi šo faktoru pārvaldībai, lai samazinātu komplikāciju rašanās iespēju sportistam uzreiz pēc karjeras noslēgšanas. Šajā darbā tika atrasta cieša korelācija starp duālās karjeras praktizēšanu un dzīves kvalitātes uzlabošanai pēc profesionālās sporta karjeras noslēgšanas. Tomēr ir nepieciešami tālāki pētījumi, lai noskaidrotu visefektīvākās metodes problēmu risināšanai pēc profesionālās sporta karjeras beigām.

Sport identity refers to the degree to which a person identifies with sport and the role of an athlete, through involvement in social groups, acceptance of one's social role, creation of various types of sporting relationships and sport participation. The aim of this paper is to gather information on sport identity and its impact after retirement from professional sport and to compare this information with athletes' views and experiences on the topic by surveying highlevel athletes who have retired from professional sport and carrying out Sport Identity Measurement Scale (SIMS) test. The results of the survey were combined with the SIMS test results to look for patterns between the several factors and the prevalence of athletic identity. The study identified four main factors influencing athletic identity (availability of social support for athletes after the end of a professional sport career, practicing/not practicing dual careers during a professional sport career, level of planning for life after a professional sport career and the extent to which the athlete maintains contact with people associated with the athletic career) and proposed possible solutions to manage these factors in order to reduce the likelihood of complications for the athlete immediately after the end of a career. In this paper, a strong correlation was found between practicing dual careers and improving quality of life after the end of a professional sport career. However, further research is needed to identify the most effective methods to address the problems after the end of a professional sport career.
The problems of losing athletic identity on athletes transition to the post-sport career
Keywords: Sporta zinātne; profesionālā sporta karjera; sportiskā identitāte; karjeras noslēgšana; duālā karjera