Parāds nav brālis: 'Ātro kredītu' dimensijas, aizņemšanās prakses un to radītie efekti jauniešu vidū Latvijā - Kalniņš, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2015)
Šis maģistra darbs pēta gados jaunus ātro kredītu klientus, kuri sastapušies ar problēmām tos lietojot. Tiek atklātas ne vien to motivācijas šī produkta lietošanai, bet arī indivīdu aizņemšanās prakses, parāda izpratne un parādsaistību efekts. Šī pētījuma mērķis ir izprast patērētāju attieksmes pret ātrajiem kredītiem, to izmantošanas iemeslus un sekas. Šajā darbā tiek argumentēts, ka parādsaistību slogs gados jauniem cilvēkiem rada ne vien finansiālas grūtības, bet arī emocionālu diskomfortu. Analizējot patērētāju attieksmes un ātro kredītu ņemšanas sekas, aplūkotas vairākas parāda dimensijas, tādejādi atklājot veidus kā parāds var tikt konceptualizēts un uz kādām ikdienas sfērām tas atstāj ietekmi. Šis darbs ir arī mēģinājums izstrādāt ietvaru turpmākiem pētījumiem, tādejādi paplašinot antropoloģiskās perspektīvas lomu publiskajā diskusijā.

This thesis explores young customers of quick loans, who have encountered problems using this service. Not only their reasoning and motivations behind quick loan taking is revealed, but also what are their borrowing practices, understanding of debt and effects of indebtedness. Aim of this paper is to research customer attitudes toward quick loans, the reasons and consequences of taking quick loan. It is argued that indebtedness of young people causes not only financial difficulties but also emotional distress among these consumers. There are several dimensions of debt at the basis of analysis showing different ways how debt can be conceptualized and to what other spheres of daily lives it has effect. This thesis is also development of framework for future research of quick loans, thus adding anthropological perspective to public discussion.
Debt Is Not Your Brother: Dimensions, Borrowing Practices and Effects of 'Quick Loans' in Latvia among Young People
Keywords: Antropoloģija; ātrie kredīti; parāds; parādsaistības; vietējais konteksts; mārketings