Pacienta pozicionēšana, izgulējumu profilakse operācijas laikā - Zīle, Sandija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba tēma „Pacienta pozicionēšana, izgulējumu profilakse operācijas laikā”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka katru gadu turpina pieaugt veikto operāciju skaits un ķirurģiskie pacienti ilgstoši atrodoties uz operāciju galda vienā pozā tiek pakļauti izgulējumu attīstības riskam. Būtiska nozīmē ir aprūpē iesaistītā personāla zināšanām par izgulējumu profilaksi un pareizu pozicionēšanas līdzekļu izmantošanu. Darba mērķis ir noskaidrot kāda ir pacientu pozicionēšanas nozīme, izgulējumu profilakse operācijas laikā. Pētniecības uzdevumi: 1. Analizēt literatūru par izgulējumiem, riska faktoriem, pozicionēšanas veidiem, izgulējumu profilaksi un pielietotajiem pozicionēšanas līdzekļiem operācijas laikā. 2. Analizēt V. Hendersones pamatvajadzību teoriju saistībā ar pacientu pozicionēšanu, izgulējumu profilaksi operācijas laikā. 3. Izstrādāt pētījuma instrumentus – intervijas jautājumi un novērošanas protokols. 4. Apstrādāt iegūtos datus un analizēt tos. 5. Izdarīt secinājumus par iegūtajiem rezultātiem. Pētniecības jautājums: Kāda ir pacientu pozicionēšanas nozīme, izgulējumu profilakse operācijas laikā? Kādi pozicionēšanas līdzekļi visbiežāk tiek pielietoti operācijas laikā izgulējumu profilaksei? Pētniecības instrumenti: intervijas jautājumi, novērojuma protokols. Tiek pielietota kvalitatīvā pētniecības metode. Galvenie rezultāti: Pozicionēšanas nozīme ir samazināt komplikācijas attīstības risku, nodrošināt piekļuvi operācijas laukam, pozicionēšanas laikā neizraisīt fizioloģisku stāvokļu pārmaiņas, samazināt pacienta dikomfortu un spiediena ietekmi uz audiem. Visbiežāk lietotās pozīcijas pacienta pozicionēšanā ir pozīcija uz muguras, vēdera, sāniem un litotomijas pozīcija. Izgulējumu profilakses pamatā ir pareiza pacienta pozicionēšana un pozicionēšanas līdzekļu pielietojums kā arī personāla zināšanas par riska faktoriem izgulējumu attīstībā. Visbiežāk pielietotie pozicionēšanas līdzekļi operācijas laikā izgulējumu profilaksei ir pielāgotas formas gēla palikņi.

Bachelor’s thesis is ‘’Patient positioning, pressure ulcer prevention during surgery’’. The topicality of the subject is decreed by the fact that nowadays the number of surgical operations is increasing every year and surgical patients undergoing prolonged surgical operations are at high risk for pressure ulcer development. It is essential that staff, who are involved in the care, have knowledges about the pressure ulcer prevention and of the use of positioning devices during operation. Purpose of this study is to evaluate what is the point of patient positioning, pressure ulcer prevention during surgery. Research tasks: 1. To analyze literature about pressure ulcers, risk factors, most used positions, pressure ulcer prevention and used positioning devices during surgery 2. To analyze Henderson’s Basic Needs Theory in nursing 3. To develop reseach tools – interview questions and observation protocol 4. To carry out a study and to evaluate the findings 5. Draw conclusions. Research questions are what is the point of patient positioning, prevention of pressure ulcers during surgery and which positioning devices are most commonly used during surgery to protect patients from pressure ulcer development? Research instruments: a structured interview and observation protocol Research methods: qualitative research method Key results: The point of the positioning is to reduce the risk of developing complications, to provide acess to the surgical site, avoid from changes of physiological conditions, to reduce patient discomfort and reduce the pressure effent on tissues. The most commonly used positions are supine position, lateral positin, prone position and lithotomy position. Prevention of the pressure ulcers are based on the correct positioning of the patient and the use of positioning devices as well as staff knowledge of the risk factors. The most commonly used positioning devices to protect from pressure ulcer development during surgery are gel pads.
Patient Positioning, Pressure Ulcer Prevention During Surgery
Keywords: Medicīna; izgulējumi; operācija; pacienta pozicionēšana; izgulējumu profilakse