Latvijas farmaceitu viedoklis par papildpakalpojumiem, kuri ir pieejami citās ES valstīs un par to ieviešanu, un realizāciju Latvijas aptiekās, kā arī to iespējamās priekšrocības un trūkumi - Zariņa, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2022)
Farmaceitiskā aprūpe ir ļoti svarīgs faktors pacienta veselības stāvokļa uzlabošanas un uzturēšanai. Farmaceitiskā aprūpe ietver medikamentu lietošanas uzraudzīšanu, izsniegšanu, medikamentu blakusparādību uzraudzību un to savstarpējo mijiedarbību, kā arī obligātu pacienta nodrošināšana ar informāciju par zālēm un pacientu konsultēšana. Daudzās Eiropas Savienības valstīs aptiekās ir ieviesti un notiek darbs pie papildus pakalpojumu ieviešanas, ņemot vērā pacientu vajadzības un velmes, lai nodrošinātu labāku un pacientiem ērtāku veselības uzlabošanas un uzraudzības iespēju. Bakalaura darba mērķis ir apskatīt, kādus papildus pakalpojumus sniedz citās Eiropas savienības valstis un uzzināt Latvijas farmaceitu viedokli par šo papildus pakalpojumu ieviešanu Latvijas aptiekās, kā arī noskaidrot, vai Latvijas farmaceiti gribētu paplašinās savas darba jomas robežas, un veikt jaunus pienākumus farmaceitiskā praksē. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai tika izveidota aptauja, kura paredzēta Latvijas veselības aprūpes speciālistiem- farmaceitiem un farmaceitu asistentiem. Datu analīzē tika izmantotas 116 anketas, kuras tika grafiski un statistiski analizētas.

Pharmaceutical care is a very important factor in improving and maintaining a patient's health. In most cases, pharmaceutical care is provided directly in pharmacies and is provided by a pharmacist or a pharmacist's assistant. First of all, pharmaceutical care includes the nurturing and dispensing of medicines, the monitoring of drug side effects and their interactions, as well as the mandatory provision of information to patients and counseling. At present, pharmacies in many countries of the European Union are introducing various new additional services, taking into account the needs and desires of patients, in order to provide a better and more convenient way for patients to improve their health. The aim of the bachelor's thesis was to look at what additional services are provided in other European Union countries and to find out the opinion of Latvian pharmacists about the introduction of these additional services in Latvian pharmacies. In order to achieve the goal of the bachelor's degree, a break was created for Latvian health care speciālists - pharmacists and pharmacist's assistants. 116 surveys were used for data analysis, which were graphically and statistically analyzed.
Opinion of Latvian pharmacists about additional services that are available in other EU countries and about introduction, and realization of this services in Latvian pharmacies, as well as their possible advantages and disadvantages
Keywords: Farmācija; Farmaceitiskā aprūpe; papildus pakalpojumi; Veselības aprūpe; Latvija; Eiropas Savienības valstis