Grafiskas un semantiskas datu apstrādes tehnoloģijas - Augulis, Ainārs (Latvijas Universitāte, 2014)
Informācijas tehnoloģiju pasaule šodien vairs nav iedomājama bez intensīvas datu analīzes, apstrādes un pārvaldīšanas. Parādoties atbilstošam rīku atbalstam un apgūstot jaunas prasmes datu apstrādes jomā, arvien plašākai sabiedrības daļai ir iespēja iesaistīties datu apstrādē un analīzē, lai rastu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Lai nodrošinātu ērtu un efektīvu darbu ar pieejamām dažāda satura datu kopām ir nepieciešams risināt virkni netriviālu uzdevumu: datu avotu atrašana interesējošās sfērās, kā arī avotu metadatu semantiska saprašana; atšķirīgu datu kopu integrēšana vienotā datu sistēmā; datu „attīrīšana”, iegūstot tikai būtisko informācijas daļu; datu „bagātināšana”, papildinot datus ar tālākai apstrādei un analīzei nepieciešamo semantisko informāciju; datu tekstuāla, grafiska un semantiska vizualizācija; kā arī vaicājumu uzdošana balstoties uz datu semantisko informāciju. Darbā tiek apskatīti vairāki rīki.

Nowdays information technology world is impossible to immagine without data analysis, processing and management. As new support of tools and learning new skills in data processing becomes available for a wider range of our society, it is possible to do data processing and data analysis to find answers to questions that you are interested in. To support comfortable and effective work structure with different sets of data, it is mandatory to solve nontrivial tasks: data sources for areas of interest and source semantic metadata understanding; different set of data integrated into a single data system; data clean-up, to get only the essential part of the information; data enrichment, to supplement semantic information to the data for further processing and analysis; data textual, graphic and semantic visualization, and query execution on data semantic information. Research will discuss a number of the most popular data processing, analysis and graphical visualization tools.
Graphic and semantic data processing technologies
Keywords: Datorzinātne