Patērētāju uzvedība krīzes laikā: COVID-19 ietekmes uz Baltijas valstu patēriņa preču tirgu analīze - Frīdenberga, Ance Inga (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Patērētāju uzvedība patēriņu preču tirgū: COVID-19 ietekme uz Baltijas valstu ātri apritošo patēriņa preču tirgu”. Darba mērķis ir analizēt patērētāju uzvedību Baltijas valstu tirgū, koncentrējoties uz COVID-19 pandēmijas ietekmi. Pētījuma mērķis ir sniegt ieskatu tirgus dinamikā. Darba pirmo daļu veido literatūras apskats par patērētāju uzvedības teorijām, ietekmējošiem faktoriem, ieskaitot krīzes izraisītas izmaiņas. Tiek apskatītas gan tradicionālās teorijas, gan multidisciplināras pieejas. Pētniecības daļa analizē datus par ātri apritošo patēriņa preču tirgu un patērētāju uzvedību Baltijas valstīs, pandēmijas ietekmi uz to. Priekšlikumi tika izveidoti balstoties uz analizētajām eksperta intervijām. Rezultāti atklāja pāreju uz pirmās nepieciešamības precēm, palielinātu iepirkšanos tiešsaistē un priekšroku kvalitatīvām un ilgtspējīgām precēm. Šie secinājumi uzsver tirgus noturību un nepieciešamību nepieciešamību tam stratēģiski pielāgoties. Darba apjoms 66 lappuspuses, kas ietver 3 nodaļas un 68 literatūras avotus, 3 pielikumus, izstrādātus 15 secinājumus un 8 priekšlikumus.

The topic of the bachelor's thesis is "Consumer Behaviour in the Consumer Goods Market: Impact of COVID-19 on the Baltic States' Fast-Moving Consumer Goods Market". The objective is to dissect consumer behaviour complexities in the Baltic States' market, focusing on the COVID-19 pandemic's transformative effects. The study aims to provide insights into consumer dynamics. The first part reviews literature on consumer behaviour theories and models, including crisis-induced shifts. It examines traditional economic theories and multidisciplinary approaches. The research part analyzes data on the fast-moving consumers goods market and consumer behaviour in the Baltic States during the pandemic. Proposals were generated and analyzed through expert interviews. Results revealed shifts towards essential goods, increased online shopping, and a preference for quality and sustainable products during the pandemic. These findings highlight market's resilience and the need for strategic adjustments. This thesis contains 66 pages, comprising 3 chapters and 68 literature sources, 3 annexes, 15 conclusions, and 8 proposals.
Consumer Behavior During Times of Crisis: An Analysis of the Impact of COVID-19 on the Baltic States' Consumer Goods Market
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Consumer Behaviour; Fast-Moving Consumer Goods (FMCG); COVID-19 Impact; Baltic States