Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas sastāvs un tā pierādīšanas problemātika - Afanasjevs, Ivo (Latvijas Universitāte, 2020)
Viena no mūsdienu aktuālajām problēmām krimināltiesībās ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana. Pēdējos gados Latvijas krimināltiesībās veikti daudzi grozījumi normu sakārtošanai saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas noziegumu pierādīšanas atvieglošanu. Darba mērķis bija izpētīt ar šiem grozījumiem saistītos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pierādīšanas problēmjautājumus. Darbā analizēts noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas jēdziena izpratne, veikta noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanas nozieguma sastāva analīze, aplūkotas problēmas līdzekļu legalizēšanas pierādīšanā, analizēta noziedzīgi iegūtu līdzekļu prezumēšanas ietekme uz citiem kriminālprocesā nostiprinātajiem principiem. Darbā rezultātā veikti secinājumi, kas apkopoti kopsavilkumā.

One of the current problems in criminal law is money laundering. In recent years, many amendments have been made to Latvian criminal law to streamline the rules for facilitating the proof of money laundering offenses. The aim of this research was to investigate the issues of proof of money laundering related to these amendments. The research deals to understanding of the concept of money laundering, analyzes the composition of the crime of money laundering, discusses the problems in proving money laundering, analyzes the impact of the presumption of money laundering on other principles established in criminal proceedings. The conclusions of this research are summarized in the end of this paper.
Composition of money laundering and the problems of proofing it
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana; predikatīvais noziegums; pierādīšanas nasta; nevainīguma prezumpcija; tiesības neliecināt pret sevi