Nomierinošo līdzekļu un uztura bagātinātāju izvērtēšana un aprite aptiekā - Kārkliņš, Arvis Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Stress ir organisma atbildes reakcija uz ārējo vidi jeb stresoru. Stress ir viena no mūsdienu aktuālākajām problēmām, jo katru dienu esam pakļauti vairākām emocionālām situācijām. Katram cilvēkam ir savi stresa mazināšanas paņēmieni. Viens no tiem ir nomierinošo bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju lietošana. Darba mērķis – noskaidrot populārāko nomierinošo bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju Jēkabpilī “Krustpils aptiekā” trīs gadu periodā un izvertēt tā sastāvu. Pēc agrozījuma rezultātiem ir redzams, ka populārākais uztura bagātinātājs ir NERVOSTRONG kaps. N30 un populārākais medikaments ar nomierinošu efektu ir Valeriana 30mg apvalkotās tabletes N100. Pēc iegūtajiem datiem arī var redzēt, ka nomierinošo bezrecepšu medikamentu un uztura bagātinātāju aprite COVID-19 laikā palielinājās salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

Stress is the body's response to the external environment, or stressor. Stress is one of today's most pressing problems, since we are exposed to a number of emotional situations every day. Each person has his or her own stress mitigation techniques, and one of them is the use of soothing over-the-counter drugs and food supplements. The aim of the bachelors thesis was to study the most popular soothing over-the-counter medicine and food supplement at Jekabpils Krustpils pharmacy during the 3-year period and analyze its composition. The top nutritional supplement is NERVOSTRONG caps. N30. And the most popular drug with a soothing effect are Valeriana 30 mg film-coated tablets N100. According to the data, it can also be seen that the circulation of sedative over-the-counter medicines and food supplements increased during COVID-19 compared with the previous year.
Food supplement and sedative circulation in the pharmacy and the evaluation of their composition
Keywords: Farmācija; uztura bagātinātāji; stress; bezrecepšu medikamenti; nomierinoši līdzekļi