Māsas rīcība nodrošinot parenterālo barošanu intensīvās terapijas nodaļā - Gavre, Elvita (Latvijas Universitāte, 2024)
Izvēlēta bakalaura darba tēma ir “Māsas rīcība nodrošinot parenterālo barošanu intensīvās terapijas nodaļā.” Tēmas aktualitāti nosaka intensīvajā terapijā pacientu smagais veselības stāvoklis, kad pacientam ir nepieciešama parenterālā barošana, lai organismam nodrošinātu nepieciešamās uzturvielas, ko dažādu iemeslu dēļ pacients uzņem ierobežotā daudzumā vai neuzņem nemaz. Intensīvajās terapijas nodaļā parenterālo barošanu sagatavo vispārējā aprūpes māsa un tās sagatavošanā ir svarīgi ievērot sterilu darba vidi. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot māsu rīcību nodrošinot parenterālo barošanu intensīvās terapijas nodaļā. Lai sasniegtu darba mērķi tika izvirzīti šādi uzdevumi – analizēt literatūras avotus par Virdžinijas Hendersones māszinību teoriju, apkopot un analizēt literatūras avotus par parenterālo barošanu, tās veidiem un sagatavošanu; parenterālās barošanas indikācijas, kontrindikācijas, riski un ieguvumi; izstrādāt pētījuma instrumentu – novērošanas protokolu, veikt novērošanu, analizēt pētījumā iegūtos rezultātus, izdarīt secinājumus. Izvirzītais pētījuma jautājums – kāda ir māsu rīcība nodrošinot parenterālo barošanu intensīvās terapijas nodaļā? Pētniecības metodes ir literatūras avotu apskats un analīze atbilstoši darba tematikai, kvalitatīvā pētniecības metode, tās datu ieguves instruments - novērošanas protokols. Apkopojot pētījuma rezultātus tika secināts, ka ir nepieciešama teorētiska un praktiska apmācība par medikamentu ievades aseptikas principiem. Pacienta identifikācijai tiek izmantoti divi pacienta identifikatori, taču pacients netiek izglītots par procedūru, un māsa ar sevi neiepazīstina pacientu. Roku higiēnas neievērošana nodrošinot PB maisījumu ir avots infekciju izplatībai, roku higiēna ir vissvarīgākais elements infekciju profilaksē un kontrolē.

The selected topic of the bachelor thesis ir “Nurse’s action in providing parenteral nutrition in the intensiv care unit”. The relevance of this topic is based on the severe condition of intensive care patients, who require parenteral nutrition to provide the body with essential nutrients that, for various reasons, the patient has limited or no intake of. In the intensive care unit parenteral nutrition is prepared by the nurse and it is important to maintain a sterile work environment. The aim of the bachelor thesis is to investigate the nurse’s action in providing parenteral nutrition in the intensive care unit. In order to achieve the aim of the thesis the following objectives were set: to analyse the literature sources on the nursing theory of Virginia Henderson; to collect and analyse the literature sources on parenteral nutrition, its types and preparation; indications, contraindications, risks and benefits of parenteral nutrition; to develop a research instrument – an observation protocol, to conduct the observation, to analyse the results obtained in the study, to draw conclusions. The research question is: what ar the nurse’s action in providing parenteral nutrition in the intensive care unit? The research methods are literature review and analysis according to teh topic of thesis, qualitative research method, its data acquisition tool – observation protocol. Summarising the results of the study, it was concluded that theoretical and practical training on the principles of aseptic drug administration is needed. Two patient identifiers are used to identify the patient, but the patient is not educated about procedure and the nurse does not introduce herself to the patient. The lack of hand hygiene in preparation of parenetral nutrition are source of infection, hand hygiene is the most important element in the prevention and control of infections.
Nurse's action in providing parenteral nutrition in the intensiv care unit
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Parenterālā barošana; Intensīvā terapija; Centrālo vēnu katetra komplikācijas; Novērošanas protokols