Sociālā identitāte Vēstulē galatiešiem - Lūciņa, Endija (Latvijas Universitāte, 2023)
Darbs ir par dažādu sociālo grupu attiecībām Jaunajā Derībā, galvenokārt par jūdu un pagānu kristiešu attiecībām. Analīzei ir izvelēta vēstule Galatiešiem. Vēstule Galatiešiem spilgti parāda divu apakšgrupu: jūdu un pagānu attiecības kristietības veidošanās sākumposmā. Šī arī ir darba tematika: kā jūdu un pagānu kristieši definē savu sociālo identitāti un to ietekmējošie faktori. Darba veikšanai tiks izmantota sociālās identitātes sarežģītības teorija. Darba tēze ir: Galatijas draudzē pastāvēja konflikts starp jūdu un pagānu subidentitātēm kristietības ietvaros. Darbam ir šādi uzdevumi: Definēt sociālās identitātes jēdzienu; aprakstīt sociālās identitātes sarežģītības teoriju; aprakstīt Galatijas draudzes sociālo kontekstu; analizēt vēstules galatiešiem uz sociālo kontekstu attiecināmās Rakstu vietas. Darba gaitā darba tēze apstiprinājās.

The paper deals with the relations between different social groups in the Epistle to the Galatians. The Epistle to the Galatians shows how two subgroups, Jews and Gentiles, relate to each other in the early days of Christianity. The theme of this thesis is: how Jewish and Gentile Christians define their social identity and what factors influence this. The thesis of this paper is: in the Galatian community, there was a conflict between Jewish and Gentile sub-identities within the framework of Christianity. There are four assignments for this thesis: define the concept of social identity, describe social identity complexity theory; describe the social context of the Galatian community; analyse the scriptural text applicable to the Galatian social context. In the course of this thesis, the working thesis will be confirmed.
The social identity in the epistle to the Galatians
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; sociālā identitāte; sociālās identitātes sarežģītības teorija; jūdu kristieši; pagānu kristieši; vēstule galatiešiem