E-sports kā profesija - Bendrats, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2019)
20. gs. beigās un 21. gs. sākuma straujā tehnoloģiju attīstība radīja vidi elektroniskā sporta (e-sporta) izveidei. E-sports ir videospēļu spēļu spēlēšana profesionālā līmenī, kas apvieno dažādu žanru videospēles. E-sportam ir izveidojusies vērā ņemama fanu kultūra, kura skaita ziņa spēj konkurēt ar tradicionāliem sporta veidiem, un spēj piepildīt lielākās tradicionālā sporta arēnas. 2018. gadā tika izveidota Baltijas e-sporta līga. Baltijas e-sporta līgā e-sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas var individuāli vai ar komandu piedalīties dažādās pamatdisciplīnās kā Counter-Strike, PUBG, Rocket League, League of Legends ar nodrošinātu balvas fondu. Ņemot vērā, ka Latvijā līdz šim netiek atzīta e-sportista profesija, darba mērķis ir noskaidrot, izmantojot racionālās izvēles teoriju, Baltijas e-sporta līgas sportistu motivācijas faktorus nodarboties ar e-sportu. Darbā tika veikts e-sporta un tradicionālā sporta salīdzinājums, lai noskaidrotu, vai e-sportu var uzskatīt par sporta veidu. Tika salīdzināts vai starp e-sportista un tradicionālā sportista pamatuzdevumiem ir novērojama kāda atšķirība.

At the end of the 20th century and the early 21st century, the rapid technological development created the environment for the creation of electronic sport (e-sport). E-sports is defined by playing videogames on a professional level in different types of genre. E-sports has developed a noteworthy fan culture that in numbers can compete with traditional sports and is capable of filling the largest traditional sports arenas. In 2018, the Baltic e-Sports League was established. In the Baltic e-Sports League, e-sport athletes from Latvia, Lithuania and Estonia can participate individually or with a team in various disciplines such as Counter-Strike, PUBG, Rocket League, League of Legends with a secured prize pool. Taking into account that the profession of e-sport athlete is not recognized in Latvia so far, the aim of the work is to find out, using the rational choice theory, the motivation factors of the Baltic e-sports league athletes to engage in e-sports. Comparison of e-sports and traditional sports was carried out to find out if e-sport can be considered as a sport. It was compared whether there was a difference between the basic tasks of the e-sportsman and the traditional sports athlete.
E-sport as a profession
Keywords: Socioloģija; E-sports; E-sportists; Baltijas e-sporta līga; Racionālās izvēles teorija