Vaidavas ezera un tā sateces baseina vides stāvokļa vērtējums - Bērziņš, Oskars (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis ir raksturot Vaidavas ezeru un tā sateces baseinu, un sniegt pašreizējo vides stāvokļa vērtējumu.Darbā sniegta ezeru ekosistēmas vispārīga attīstība, aprakstīta ezeru tipoloģija jeb klasifikācija pēc ezerdobes ģenēzes, morfometriskām un hidroloģiskām īpašībām, ūdens ķīmiskā sastāva, piesārņojuma veida un bioloģiskajiem rādītājiem. Darba praktiskajā daļā tika raksturota Vaidavas ezera ietekošo un iztekošo upju notece, veikta dominējošo augstāko ūdensaugu sugu kartēšana, raksturots ezera aizaugums, uzskaitīti Vaidavas ezera sateces baseina esošie un bijušie piesārņotāji, apsekots Vaidavas ezers un tā pamatbaseins, aprakstīta un kartēta esošā situācija (avotu vietas, atpūtas vietas, nogāžu slīpumi, viesu nami, gravas), aprakstīti hidroķīmisko parametru dati, kas iegūti no Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra un sniegts ezera vides stāvokļa vērtējums laika periodam no 2006. – 2008. gadam. Bakalaura darba rezultāti rāda, ka Vaidavas ezers pēc trofijas pakāpes ir eitrofs ezers, un vides kvalitāte atbilst vidēji sliktiem rādītājiem pēc Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem. Vaidavas ezera kvalitāti galvenokārt ietekmē sateces baseina izmantošanas veids, Rubenes un Vaidavas ciematu tiešais tuvums un rekreācijas slodze vasaras sezonā.Darbā ir 67 lappuses, 4 tabulas, 43 attēli, 34 atsauces uz literatūras avotiem un 5 pielikumi. Atslēgvārdi: Vaidavas ezers, vides stāvokļa vērtējums, ūdens kvalitāte

The aim of the bachelour work is to characterize the lake Vaidava and the basin of its confluence, as well as to reveal the assessment of its present environment. The paper reflects the general development of the ecosyistem of the lake. It also describes tipology of the lake or to give classification according to the genesis of the lakebed, morphmetric and hydrological features, chemical composition of water, the type of pollution and biological indices.The practical part of the paper describes the river basins flowing into and out of lake. It also deals with the charting of the species of the acquatic plants, characterization of the overgrowth of the lake, enumeration of the former and the exhisting lake pollutants. The paper describes and charts the current situation of springs, recreation places, number of guest houses, slopes of descent and gullies. It also reveals the data of hidrochemical parometres and assessment of the state of the lake during the period of 2006 – 2008. The results of the research show that the lake Vaidava, according to the degree of satiation, belongs to the group of eutrophic lakes and its quality, according to the laws and regulations by Latvia, corresponds to low indicēs. The quality of the lake Vaidava is influenced by the way of its exploitation, the direct closeness of two villages: Vaidava and Rubene as well as the load of its recreation during the sesonal time.The bachelor work contains 67 pages. It includes 4 charts, 43 pictures and 34 references to the diferent sources of literature and 5 appendixes. Keywords: the lake Vaidava, assessment of the environment, water quality
Assessment of the environmental state of the Lake Vaidava and its basin
Keywords: Ģeogrāfija