Upju slodžu izvērtējums pēc dažādām aprēķinu metodēm - Krēsliņa, Lelde (Latvijas Universitāte, 2012)
Latvijā veikti dažādi pētījumi par ūdeņu kvalitāti, taču salīdzinoši maz veikti pētījumi par upju slodžu matemātisko aprēķināšanu un modelēšanu. Darba mērķis ir pielietojot dažādus upju slodžu aprēķinu veidus, salīdzināt, vai aprēķinātās slodzes rezultāti savā starpā atšķiras. Pētījumā analizētas slāpekļa (N) un fosfora (P) savienojumu slodzes uz pieciem Latvijas upju baseiniem izmantojot trīs dažādas aprēķinu metodes. Rezultātā tiek noteikts, vai dažādās aprēķinu metodēs iegūtie dati savā starpā atšķiras un dots vērtējums, kura no pielietotajām metodēm ir visprecīzākā. Atslēgas vārdi: slāpeklis, fosfors, upju slodze, aprēķinu metodes.

Various studies on water quality have been carried out in Latvia, but relatively few studies have been made on river load calculation and mathematical modeling. The objective is using different types of river load calculation, compare if the calculated river loads are different from each other. The study analyzes the load of nitrogen (N) and phosphorus (P) in five Latvian rivers basins using three different methods of calculation. As a result, is determined whether different methods of calculation data are diverse, and is given the assessment of the most accurate method. Keywords: nitrogen, phosphorus, river load, calculation methods.
Evaluation of river load by defferent calculation methods
Keywords: Vides zinātne