Apdrošināšanas krāpšana - Ivanova, Ludmila (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā „Apdrošināšanas krāpšana” tiek analizēts Krimināllikumā 178.pantā ietvertais noziedzīgais nodarījums. Intensīvs apdrošināšanas tirgus izveido labvēlīgus apstākļus dažāda veida noziegumu pastrādāšanai. Apdrošināšanas krāpšana, tās identifikācija un apkarošana ir viena no aktuālākajām tēmām starp apdrošinātājiem, tiek izkrāpti tūkstoši. Krāpnieciskās darbības, kas vērstas uz apdrošinātāju maldināšanu, ir viena no nopietnākām problēmām ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Darba mērķis ir izpētīt apdrošināšanas krāpšanas tiesisko regulējumu Latvijā un ārvalstīs, kā arī pievērst uzmanību kvalifikācijas problēmjautājumiem. Lai sasniegtu darba mērķi, tiek noskaidrots kas ir krāpšana un tā attīstības vēsture, izpētīti apdrošināšanas krāpšanas sastāva elementi, veicot teorētisko un tiesu spriedumu analīzi, kā arī tiek izzināti kvalifikācijas problēmjautājumi un izpētīta ārvalsts prakse. Bakalaura darba noslēgumā ir apkopoti secinājumi un sniegti autores priekšlikumi.

In the work „Insurance fraud” the Article 178 of the Latvian Criminal Law is analysed. Intense insurance market creates favourable conditions for different types of crime. Insurance fraud identification and prevention is one of the thousands foremost topics between insurers are defrauded. Fraudulent activities aimed at insurers deception is one of the most serious problems not only in Latvia, but also in a whole world. The objective of work is to examine the legal framework for insurance fraud in Latvia and abroad, as well as to draw attention to the challenges of qualification. In order to achieve the objectives which are made in this work, author finds out what is fraud, history of insurance fraud, by analyzing composition elements in theoretical materials and judgments, as well as the issues and the decomposition of qualification in foreign practice. At the end of the bachelor work author makes conclusions and provides her own proposals.
Insurance fraud
Keywords: Juridiskā zinātne; krāpšana; apdrošināšanas krāpšana; nepatiesu ziņu sniegšana; apdrošinātājs; apdrošināšana