Pieļāvums iegūt īpaši aizsargājamos dzīvniekus kā izņēmums no vispārīgā īpaši aizsargājamo sugu ieguves aizlieguma regulējuma - Vīksne, Monta (Latvijas Universitāte, 2023)
Pastiprinātu sabiedrības daļas interesi īpaši aizsargājamu dzīvnieku ieguve piesaistījusi saistībā ar lūšu un vilku medībām- šo dzīvnieku ieguve vairākās Eiropas Savienības dalībvalstīs ir aizliegta un vides aktīvisti cenšas šādus aizliegumus panākt arī Latvijā. Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir likumiska iespēja iegūt īpaši aizsargājamo sugu īpatņus, kā arī izpētīt, vai regulējums vienlaikus nodrošina īpaši aizsargājamām sugām nosakāmās aizsardzības prasības, kas paredzētas nozari regulējošajās Eiropas Savienības direktīvās. Darba mērķa sasniegšanai tiek veikta nacionālo un Eiropas Savienības tiesību aktu analīze, pētīta Eiropas Savienības tiesas judikatūra un nacionālo tiesu prakse. Darba rezultātā secināts, ka nacionālais īpaši aizsargājamo sugu ieguves regulējums kopumā nav pretrunā ar īpaši aizsargājamām sugām nodrošināmo aizsardzības līmeni. Darbā tiek izteikti priekšlikumi normatīvo aktu pilnveidošanai, lai nodrošinātu pilnīgāku īpaši aizsargājamo sugu aizsardzību apstākļos, kad to īpatņi tiek pakļauti nomedīšanai, izvairoties no nepieciešamības īpatņu ieguvi aizliegt.

The acquisition of protected animals in connection with the hunting of lynx and wolves has attracted the interest from part of the society - the acquisition of these animals is prohibited in several European Union member states and environmental activists are trying to achieve such prohibitions in Latvia as well. The aim of the master's thesis is to find out what is the legal possibility to obtain specimens of protected species, as well as to investigate whether the regulation simultaneously ensures the protection requirements for protected species provided for in the European Union directives regulating the sector. In order to achieve the aim of the work, the analysis of national and European Union legislation is performed, the case law of the Court of Justice of the European Union and the practice of national courts are studied. As a result of the work, it has been concluded that the national regulation of the extraction of protected species in general does not contradict the level of protection provided for specially protected species. The paper makes proposals for the improvement of regulatory enactments in order to ensure more complete protection of specially protected species in conditions when their specimens are subject to hunting, avoiding the need to prohibit the acquisition of specimens.
Authorization to obtain specially protected animals as an exception to the regulation of general prohibition on the acquisition of specially protected species
Keywords: Juridiskā zinātne; īpaši aizsargājamu sugu īpatņu iegūšana; īpaši aizsargājamu sugu dzīvnieku medības; Dzīvotņu direktīva; lūšu medības