Ergonomiskie darba vides riski kokapstrādes uzņēmumā un preventīvie pasākumi - Pūga, Agnese (Latvijas Universitāte, 2019)
“Ergonomiskie darba vides riski kokapstrādes uzņēmumā un preventīvie pasākumi”. Darba autore: Agnese Pūga. Darba zinātniskais vadītājs: asoc. prof. Dr. sc. admin. Henrijs Kaļķis. Darba konsultants no Rīgas Stradiņa universitātes: Dr. med. Jeļena Reste. Darbs izklāstīts uz 74 lpp., ietver 33 attēlus, 14 tabulas, 8 pielikumus un 59 informatīvos avotus. Maģistra darbs sastāv no 4 daļām. Latvijā kokapstrādes uzņēmumi veido 4,9% no iekšējā kopprodukta. Šajā nozarē ir daudz nodarbināto un daudz pirmreizēji reģistrēto arodslimību. Muskuļu un skeleta sistēmas slimības gadījumi ir visizplatītākie. Pētījuma mērķis bija pētīt ergonomiskos darba vides riskus nodarbinātajiem kokapstrādes uzņēmumā un izstrādāt preventīvus pasākumus to mazināšanai. Lai sasniegtu mērķi, tika pielietotas sešas subjektīvas metodes un veikti objektīvi asinsspiediena mērījumi. Rezultāti liecina, ka ražošanas darbinieki un biroja darbinieki ir pakļauti ilgstošām sāpēm muguras lejasdaļā, kakla daļā, plecos un plaukstas locītavās. Tas izskaidrojams ar neergonomiski iekārtotu darba vietu, palīglīdzekļu trūkumu smagumu pārvietošanai, stacionārām pozām un lokālu muskuļu sasprindzinājumu. Ilgstoši paciešot sāpes, var progresēt arodslimība, tādēļ šajā darbā ir izstrādāti daži svarīgākie preventīvie aizsardzības pasākumi. Eksperimentālā metode pierāda, ka neatkarīgi no fiziskās slodzes, vecuma un dzimuma, nav sakarības starp asinsspiediena izmaiņām dienas un nedēļas intervālā. Darbiniekiem novēro 1. pakāpes hipertensiju.

“Ergonomic work environment risks and preventive measures in wood processing enterprise”. Author: Agnese Pūga. Supervisor of Master thesis: Asoc. Prof. Dr. Sc. Admin Henrijs Kaļķis. Consultant of Master thesis from Rīga Stradiņš University: Dr. med. Jeļena Reste. Thesis consists of 74 pages, contains 33 figures, 14 tables, 8 appendixes and 59 references. This scientific work is divided in 4 parts. In Latvia, 4.9% of Gross Domestic Product is generated by wood processing companies. Which leads to high employment rate and amount of firstly registered occupational diseases. In this field workers mostly suffer from musculoskeletal disorders. The aim of this study was to investigate ergonomic risk factors for employees in woodworking companies and to develop preventive measures to reduce risk. To achieve this objective six subjective methods and objective blood pressure measurements were used. Obtained results showed that manufacturing and office workers are exposed to prolonged pain in the lower back, neck, shoulders and wrists. This can be explained by the non-ergonomically designed workplaces, the lack of auxiliary equipment for heavy loads handling, stationary postures and local muscle tension. Avoiding treatment and enduring long-term pain can lead to progression of occupational disease. Thus, some of the most important preventive measures of occupational disease formation have been developed and discussed in this work. This study demonstrated that, regardless of physical activity, age and gender, there is no correlation between blood pressure changes over a day and week. First grade hypertension was observed for employees in this field.
Ergonomic work environment risks and preventive measures in wood processing enterprise
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; Muskuļu un skeleta sistēmas slimības; Ražošana; Darbinieka aizsardzība; Asinsspiediens; Statiskas pozas