Orālo antikoagulantu potenciālie ieguvumi un riski pacientiem ar ātriju fibrilāciju un perkutānu koronāru intervenci - Freimanis, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2018)
Ievads: Pacientiem ar ātriju fibrilāciju un perkutānu koronāru intervenci ir nepieciešama “tripla” terapija. Ilgstoša antikoagulācija, ja CHA2DS2-VASc ≥2 punktiem, ir nepieciešama, lai samazinātu insulta un citu trombembolisku komplikāciju biežumu, bet duāla antiagregantu terapija nepieciešama, lai samazinātu stenta trombožu biežumu. Pētījuma mērķis: noskaidrot cerebrovaskulāru un citu sistēmisku embolu biežumu, asiņošanas biežumu, saņemto terapiju, atkārtotu hospitalizāciju biežumu pacientiem ar ātriju fibrilāciju un perkutānu koronāru intervenci. Metode: Pētījums veikts retrospektīvi analizējot vēstures Latvijas Kardioloģijas Centra 11., 27. un 32. nodaļā laika periodā no 2016. gada 1. janvāra līdz 2017. gada 31. decembrim. Pētījumā iekļauti 116 pacienti. Dati iegūti no medicīnas vēsturēm un veicot telefonaptauju. Dati tika analizēti ar SPSS statistikas programmu. Rezultāti: Tikai 4 jeb 3,4% pacientu tika novērtēts insulta risks pēc CHA2DS2-VASc skalas un tikai 2 jeb 1,7% pacientu tika novērtēts asiņošanas risks pēc HAS-BLED skalas. Tripla terapiju rekomendēja 62 jeb 53,4% pacientu. 2 jeb 2,4% pacientu tika konstatēta klīniski nozīmīga, bet neliela apjoma asiņošana. 4 jeb 4,8% aptaujāto pacientu bija insults/TIL pēc izrakstīšanās no stacionāra. 24,4% bija nepieciešama atkārtota akūta hospitalizācija. 69,5% lietoja antikoagulantus. Secinājumi: Pacientiem ar augstāku CHA2DS2-VASc ir augstāka mirstība, bet pacientiem ar augstāku HAS-BLED asiņošanas tiek novērotas biežāk. Tikai 75% izrakstoties no stacionāra tiek rekomendēti antikoagulanti un tikai 69,5% lieto antikoagulantus. Atslēgas vārdi: ātriju fibrilācija, perkutāna koronāra intervence, tripla terapija

Introduction: Patients with atrial fibrillation after percutaneous coronary intervention should receive triple therapy. Anticoagulation is necessary if CHA2DS2-VASc score is ≥2. Anticoagulation is necessary to prevent stroke and other systemic thromboembolism, but DAPT is necessary to prevent stent thrombosis. Aim: To find out the rates of cerebrovascular and other systemic thromboembolism, bleeding and necessity for repeated hospitalization in patients with atrial fibrillation after percutaneous coronary intervention. Materials and methods: The study was done retrospectively in Latvian Center of Cardiology in ward nr.11, 27 and 32 from January 1st 2016 until 31st of December 2017. 116 patients were included. Data was collected from medical histories and phone interviews. Data was analyzed by SPSS statistics program. Results: Only 4 or 3,4% patients were assessed for stroke risk using CHA2DS2-VASc score and only 2 or 1,7% were assessed for risk of bleeding using HAS-BLED score. Triple therapy was recommended in 62 or 53,4% of patients. 2 or 2,4% of had clinically significant but minor bleeding. 4 or 4,8% of patients had stroke/TIA. In 24,4% of patients urgent hospitalization was necessary. 69,5% of patients used anticoagulants. Conclusions: Patients with higher CHA2DS2-VASc score had higher mortality, patients with higher HAS-BLED score had more bleeding episodes. Only 75% of patients were prescribed anticoagulants and only 69,5% of patients used anticoagulants. Keywords: atrial fibrillation, percutaneous coronary intervention, triple therapy
Potential benefits and risks of oral anticoagulants in patients with atrial fibrillation and percutaneous coronary intervention
Keywords: Medicīna; ātriju; fibrilācija; perkutāna; koronāra; intervence