Vairogdziedzera kompensējamo hormonālo preparātu aprites īpatnības Rīgā laika posmā no 2013.gada janvāra līdz 2013.gada decembrim - Loča, Agita (Latvijas Universitāte, 2014)
Vairogdziedzeris regulē audu attīstību, stimulē vielmaiņu un ietekmē nervu sistēmas darbību, kā arī visa organisma augšanu un attīstību. Ar katru gadu pieaug pacientu skaits, kam jālieto vairogdziedzera hormonālie preparāti. Šādu situāciju veicina ekoloģiskās situācijas pasliktināšanās, produkti, kuri satur kancerogēnus, kā arī joda trūkums ūdenī un pārtikā, līdz ar to, arī mūsu organismā. Maģistra darbs izstrādāts ar mērķi – noskaidrot vairogdziedzera hormonālo preparātu aprites īpatnības laika posmā no 2013.gada janvāra līdz 2013.gada decembrim trīs Benu aptiekās Rīgā. Pētījuma metode – kvantitatīva metode; pētījuma priekšmets – īpašā recepte. Pētījums tika veikts Benu aptiekā nr.14 (Rīga, Pleskodāle ), Benu aptiekā nr.22 (Rīga, Teika), Benu aptiekā nr.36 (Rīga, Ķengarags). Pētījuma rezultātā, apkopojot visus aptiekās iegūtos datus, tika secināts, ka vispopulārākais preparāts divās no trim aptiekām ir Euthyrox 100mcg N50, visbiežāk novērotā diagnoze „cita veida precizēta hipotireoze” ar diagnozes kodu ir E03.8 un visvairāk preparātus izraksta ģimenes ārsti. Darbs sastāv no divām daļām – literatūras apskata un pētnieciskās daļas, trīs nodaļām, astoņām apakšnodaļām un četriem pielikumiem. Atslēgas vārdi: vairogdziedzeris, levotiroksīns, liotironīns, kalcitonīns, kompensējamie medikamenti

The thyroid gland regulates the tissue, stimulates metabolism and affects the nervous system, as well as all the body's growth and development. Every year are more patients, who need to use thyroid hormone medication. This situation contributes to ecological deterioration, products containing carcinogenic, as well as the lack of iodine in water and food, and also in our body. Master’s thesis goal is to accomplish research of turnover of reimbursable thyroid hormonal medication turnover during 2013 january till 2013 december in three Benu pharmacies in Riga. Method of the research is quantitative method; tool of research - medical prescriptions. Research was held in Benu aptieka no.14 (Riga, Pleskodale), Benu aptieka no.22 (Riga, Teika), Benu aptieka no.36 (Riga, Kengarags). As the result of research, obtaining data from all pharmacies, it is concluded that the most popular medication in two of the three pharmacies is Euthyrox 100mcg N50, the most common diagnosis is "other specified types of hypothyroidism" with code of diagnose E03.8 and most medicines are prescribed by general practitioners. This master work consists of two parts – review of literature and a part of the research, three chapters,eight subchapters and four appendices. Keywords: thyroid, levothyroxine, liothyronine, calcitonin, reimbursed medicines
Thyroid reimbursable hormonal medication turnover in Riga during 2013 january till 2013 december
Keywords: Farmācija