Rīgas garnizona kājnieku daļas 1921.-1934.gadā: 5.Cēsu kājnieku pulks - Maurers-Maurats, Pauls (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā tiek veikta Latvijas armijas 5.Cēsu kājnieku pulka darbības analīze laikā no aktīvās kara darbības noslēguma Latvijas teritorijā (Neatkarības kara) līdz 1934.gadam. Maģistra darba mērķis ir analizēt Latvijas armijas kājnieku vienību militāro darbību (apmācības, nodrošinājuma, bruņojuma u. c.) galvenos virzienus, kā piemēru izmantojot vienu no 12 armijas kājnieku pulkiem, Rīgas garnizonā ietilpstošo 5.Cēsu kājnieku pulku. Darbs ir strukturizēts tematiski. Kā pamatojums tam ir tas, ka pētāmais temats ir viegli sadalāms vairākos posmos, katrs no šiem posmiem ir aprakstīts secīgi, lai būtu viegli uztverama kopējā situācija starpkaru periodā. 5.Cēsu k. p. bija savam laikam moderna armijas vienība, kura saskārās ar līdzīgām problēmām kā citi k. p. Karavīri lielāko daļu sava dienesta laika pavadīja pildot sarga pienākumus, kas ir saistīts ar 5.Cēsu k. p. atrašanās vietu.

The paper presents an analysis of the activities of the Latvian Army 5th Cēsis Infantry Regiment, between the War of Independence and year 1934. The aim of the paper is to analyse the main aspects of the operation (training, provisions, armament, etc.) of Latvian army infantry regiments through the example of the 5th Cēsis Infantry Regiment which was one of twelve Latvian army infantry regiments and was based in the Riga Garrison. The paper is structured thematically, as the subject of research can be easily dividend in several phases each of which has been outlined consecutively in order to provide a clear overview of the situation in between the wars. 5th Cēsis Infantry Regiment was at the time a modern army unit, facing problems similar to those of other infantry regiments. For the major part of their service the soldiers were on duty as a guard which is due to location of 5th Cēsis Infantry Regiment.
The Infantry Units of Riga’s Garnison: 5th Cesis Infantry Regiment
Keywords: Vēsture; Latvijas armija; 2.Vidzemes divīzija; 5.Cēsu kājnieku pulks; Rīgas garnizons