Šaka-Hartmana aberometrijas izmantošana tīklenes biezuma mērīšanai in vivo - Burtina, Evija (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 30 lappusēm, satur 26 attēlus, 3 pielikumu, 24 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: izpētīt Šaka- Hartmana aberometrijas pielietojumu tīklenes biezuma mērījumiem. Pētījuma dalībnieki: 10 cilvēki. Vidējais vecums 24,3 +/- 4,37 gadi (diapazons, 20- 35 gadi). Nevienam no pētījuma dalībniekiem nav konstatētas acu slimības vai sistēmiskas saslimšanas, kam ir ietekme uz refrakciju. Metode: ar Šaka- Hartmana aberometriju tika mērīts tīklenes biezums. Daļa rezultātu tika salīdzināti ar okulokoherento tomogrāfiju. Tika noskaidrots arī tīklenes fantoma biezums. Secinājumi: Šaka- Hartmana un OCT iegūto tīklenes biezumu vidējo rezultātu starpība ir 161 µm +/- 26,7 µm parafoveālajā daļā. Atslēgas vārdi: Šaka- Hartmana aberometrija, okulokoherentā tomogrāfija, tīklenes biezums, dubultpunktu aina.

Bachelor thesis is written in Latvian, consists of 30 pages, 26 images, 3 appendix and 24 literature references. Purpose: to investigate the usability of Shack- Hartmann aberrometry for retinal thickness measurements. Participants of the experiment: 10 people. The average age is 24.3 +/- 4.37 years (ranges, 20-35 years). None of the participants in the study identified eye or systemic diseases that have an effect on refraction. Method: Thickness of the retina was measured by Shack- Hartmann aberrometry. The results were compared with oculocoherent tomography. The retinal phantom thickness was also found. Conclusions: The median results of Shack- Hartmann and OCT retinal thickness are 161 μm +/- 26.7 μm in parafovial part. Key words: Shack- Hartmann aberrometry, oculocoherent tomography, retinal thickness, double point image.
Measuring the retinal thickness with Shack-Hartmann aberrometry in vivo
Keywords: Fizika; Šaka- Hartmana aberometrija; okulokoherentā tomogrāfija; tīklenes biezums; dubultpunktu aina