Slāpekļa oksīda metabolīta līmeņa svārstību izpēte siekalās Latvijas populācijā - Beikule, Anna (Latvijas Universitāte, 2017)
Ievads. Nitrīts (NO2-) ir būtisks slāpekļa oksīda (NO) metabolīts, kas organisma audos uzkrājas un var tikt izmantots NO veidošanai. Apmēram 25 % no organismā cirkulējošiem nitrātiem (NO3-) tiek izvadīti siekalu sastāvā mutes dobumā, kur NO3- reducējas NO2- pateicoties mutes dobuma mikrofloras mijiedarbībai, nonākot kuņģa dobumā, siekalu NO2- pārvēršas slāpekļa oksīdā un citās slāpekļa saturošajās vielās. NO2- piedalās dažādu lipīdu un proteīnu nitrēšanas, nitrozēšanas, nitrozilēšanas reakcijās. Tādējādi NO2- ir būtiska loma signālceļu nodrošināšanā, enzimātiskajos procesos, fizioloģiskajās funkcijās un slimību patoģenēzē. Pētījuma mērķis: Atrast sakarības starp nitrīta līmeni Latvijas populācijas siekalās un vecumu, dzimumu, uzturu, dzīvesveida paradumiem, mutes dobuma higiēnu, smēķēšanas paradumiem, ķermeņa masas indeksu un arteriālo asins spiedienu. Materiāli un metodes. Pētiījumā tika iesaistīti 115 brīvprātīgie pētījuma dalībnieki. Tika ievākti 5 mL siekalu, kā arī pētījuma dalībnieki aizpildīja anketu, kas ietvēra dzīvesveidu raksturojošus jautājumus: diētu, mutes skalojamā līdzekļa lietošanu, smēķēšanu un dažādām saslimšanām, balstoties uz subjektīvi pamatotu slimības diagnozes esamību. Tika noteikts arteriālais asinsspiediens, pulsa frekvence un ķermeņa masas indekss. Augstas jutības detektors, kas ir balstīts uz gāzu – fāzes hemiluminiscences reakciju star NO un ozonu – Nitric Oxide Analyser NOA™ 280i, tika izmantots nitrītu noteikšani siekalu paraugos. Statistiskai datu analīzei izmantota IBM SPSS Statistics versija 23.0. Rezultāti. Analizējot vecuma saistību ar siekalu nitrītu koncentrāciju (μM) vecumā no 18 līdz 79 (n=115) gadiem, tika iegūta statsistiski nozīmīga, bet ļoti vāja korelācija (ρ = 0,19 ; Pρ= 0.04). Analizējot alkohola lietošanas biežuma grupu saistību ar koncentrāciju (μM), tika konstatēta statistiski ticama atšķirība (PKV = 0.04). Starp alkohola lietošanas biežuma grupām un nitrītu koncentrāciju (μM) siekalās, tika konstatēta vidēji cieša saistība (η = 0,42). Secinājumi. Analizējot siekalu nitrītu līmeni Latvijas populācijā, tika atrastas statistiski ticamas sakarības starp pētījumu dalībnieku vecumu, alkohola lietošanas biežumu un nitrītu koncentrāciju siekalās. Iespējams nākotnē siekalu nitrītu varētu izmantot kā indikātoru dažādām slimībām un tās sekmējošiem dzīvesveida faktoriem.

“Nitric oxide metabolite level fluctuation research in Latvian population saliva” Introduction. Nitrite (NO2-) is main nitric oxide (NO) metabolite as well one of the most important NO storage molecule in human tissues. About 25 % of all circulating inorganic nitrate (NO3-), is taken up by salivary glands and excreted in saliva where NO3- is subsequent reduced to NO2- by oral commensal bacteria, in gastric environment salivary NO2- is protonated to NO and other nitrogen intermediates. Both nitrite metabolic ways are involved in nitrosation, nitrosylation, nitration of different protein and lipids. Thereby NO2- has significant impact on important signal transduction pathways, enzymatic processes, physiological functions and diseases. Aim of research: To clarify correlation between nitrite level in Latvian population saliva and gender, age, diet, lifestyle habits, mothwash using, smoking habits, body mass index and blood pressure. Materials and Methods. Altogether 115 participants were enrolled to the study. 5 mL saliva was collected, as well volunteers were asked to fill form with questions about their lifestyle: diet, mouthwashes using, smoking, common diseases according to subjective diagnosis approvement. Blood pressure, pulse and weight also were measured. High sensitivity detector for measuring nitric oxide based on gas – phase chemiluminescent reaction between NO and ozone – Nitric Oxide Analyser NOA™ 280i, was used for nitrite concentration detection in saliva. Used statistic methods IBM SPSS Statistics version 23.0. Results. In age between 18 to 79 (n=115) it was discovered that there is statistically significant but weak correlation between age and salivary nitrite concentration (μM) (ρ = 0,19 ; Pρ= 0.04). Analysing alcohol using incidence and salivary nitrite concentration (μM) was found statistically significant result (PKV = 0.04). Among alcohol incidence and concentration (μM) was found medium close relationship (η = 0,42). Conclusion. In our study salivary nitrite of Latvian population show statistically significant correlation between age and alcohol incidence. In future it is possible to predict salivary nitrite as indicator for different diseases and lifestyle.
Nitric oxide metabolite level fluctuation research in Latvian population saliva
Keywords: Medicīna; Slāpekļa oksīds; Nitrīts; Nitrāts; Siekalas