Subkortikālo bezmugurkaulnieku un sēņu daudzveidība Šneidera mizmīļa Boros schneideri (Insecta, Boridae) apdzīvotos mikrobiotopos sausos priežu mežos - Jākobsone, Edīte (Latvijas Universitāte, 2016)
Šneidera mizmīlis ir saproksilītiska, subkortikālo telpu apdzīvojoša vabole, kura dala šo telpu ar citiem bezmugurkaulniekiem un saproksilītiskajām sēnēm. Ievācu subkortikālo materiālu no sausokņiem Šneidera mizmīļa apdzīvotos mežos, no kura, izmantojot sērijveida atšķaidījumu metodi, izdalīju raugus un pelējumus. Starp raugu un pelējumu sabiedrībām uz Šneidera mizmīļa apdzīvotiem un neapdzīvotiem kokiem pastāvēja būtiska atšķirība. Izmantojot mizas sijāšanu ievācu arī subkortikālos bezmugurkaulniekus. Dominējošās bezmugurkaulnieku kārtas bija plēvspārņi, vaboles un zirnekļi. Šneidera mizmīļa klātbūtne bija saistīta ar lielāku vaboļu indivīdu skaitu un lielāku vaboļu dzimtu skaitu, kā arī lielāku īsspārņu un koksngraužu skaitu un mazāku tauriņu skaitu sausokņa subkortikālajā telpā.

Boros schneieri is a saproxylic beetle inhabiting subcortical space, who shares this space with other inverebrates and saproxylic fungi. Subcortical material from dead standing trees in forest stands inhabited by Boros schneideriwas collected and yeasts and molds isolated using serial dilutions. There was a significant dissimilarity between the fungal communities on trees hosting and not hosting Boros schneideri. Invertebrates were collected using bark sifting. Dominating orders of invertebrates were Hymenoptera, Coleoptera and Araneae. The presence of Boros schneideri was significantly connected with greater number of beetle individuals and beetle families, as well as a greater number of Staphylinidea and Cerambycideaand smaller number of Lepidoptera in the subcortical space.
Species diversity of subcortical invertebrates and fungi in microhabitats of Boros schneideri (Insecta, Boridae) in arid Scot's pine forests
Keywords: Bioloģija; Boros schneideri; saproksilītiski organismi; bezmugurkaulnieku sabiedrības; sēņu sabiedrības; sēņu kultivēšana