Pavasara sukcesija periodiski izžūstošā ūdenstilpē, kuru apdzīvo pavasara vairogvēža Lepidurus apus populācija - Rozentāls, Renārs (Latvijas Universitāte, 2013)
Šī darba mērķis bija izpētīt periodiski izžūstošu ūdenstilpi un organismu pavasara sukcesiju tajā. Pētījumā tika analizēta pavasara vairogvēža Lepidurus apus populācijas ietekme uz pārējiem ūdens organismiem un to sukcesiju. Tika noskaidrots, ka organismu grupas, kuras pārstāvētas šajā ūdenstilpē, ir cieši saistītas, jo to dzīves vide ir ierobežota ūdens teritorija, kura ātri izžūst. Visciešāk saistīta ir zooplanktona un fitoplanktona sukcesija, bet makrozoobentosa sukcesiju ietekmē zooplanktona indivīdu skaita pieaugums ūdenstilpē. Lepidurus apus bija lielākais ūdens organisms ūdenstilpē, tādēļ tas atradās barības ķēdes augšgalā, ietekmēdams gan zooplanktona, gan makrozoobentosa biomasu.

Objective of this work was to study temporary water body and the spring succession of different organism groups. In this study Lepidurus apus population and other aquatic organism groups and their succession were studied. It was found that all groups of organisms, which inhabit this water body are closely related because their living environment is limited to the water area, which dries quickly. Zooplankton and phytoplankton succession was related closest, but bentic macroinvertebrate succession was affected by the increase of zooplankton in waterbody. Lepidurus apus was the largest organism in the waterbody, so it was at the top of the food chain, affected by both zooplankton and macroinvertebrate biomass.
Spring succession in temporary water body inhabited by triop Lepidurus apus population
Keywords: Bioloģija