Helicobacter pylori infekcijas un atrofiskā gastrīta izplatības analīze Kazahstānas populācijā - Mežmale, Linda (Latvijas Universitāte, 2019)
Ievads. Neskatoties uz to, ka Kazahstānā ir augsta kuņģa vēža incidence, ir ierobežojami dati, kas informētu par H. pylori un kuņģa atrofiskā gastrīta izplatību šajā valstī. Darba mērķis. Noteikt un izanalizēt H. pylori infekcijas un atrofiskā gastrīta izplatību asimptomātiskiem 40 – 64 gadus jauniem Kazahstānas iedzīvotājiem. Materiāli un metodes. Dalībniekiem noteica anti-H. pylori IgG ≥10 U/mL un PGI, PGII ar lateksa-aglutinācijas metodi. Tika analizētas divas PG robežvērtības: PGI ≤ 70 ng/mL un PGI/II ≤ 3 un PGI ≤ 30 ng/mL un PGI/II ≤ 2. Darbā tika pielietota aprakstošā statistikas metode, secinošas statistikas metodes (T-tests, Hī kvadrāta tests). Par svarīgu statistisko nozīmību tika uzskatīts, ja statistiskā ticamība p<0,05. Rezultāti. Kopumā piedalījās 166 dalībnieki, no kuriem 40,96% bija sievietes un 59,04% vīrieši. Kopējā H. pylori izplatība bija 62,65%. No 166 pētījuma dalībniekiem PGI ≤ 70 ng/mL un PGI/II ≤ 3 tika konstatēts 25,30% indivīdiem. No kopējās grupas, kas atbilst jebkurai atrofijai, tika izdalīti 9,04% dalībnieki ar PG līmeni, kas atbilst progresīvai atrofijai. Samazināto un normālo PG proporcija vecuma grupās bija statistiski nozīmīgi atšķirīga (p=0,026).Tika konstatēta statistiski ticama saistība starp H. pylori un PG līmeni, kas atbilst progresīvai atrofijai (p=0,013). Balstoties uz histoloģijas atradni - kuņģa korpusa daļas atrofija - tika noteikta PG biomarķieru testa sensitivitāte, specifitāte, precizitāte: PGI ≤ 70 ng/mL, PGI/II ≤ 3 - 50%, 73,55%, 73,25%; PGI ≤ 30 ng/mL, PGI/II ≤ 2 – 50%, 90,97%, 90,45%. Secinājumi. H. pylori infekcijas izplatība dotajā pētījuma populācijā ir augsta, bet to nevar teikt par atrofiskā gastrīta izplatību. H. pylori infekcija ir saistīta ar stipri samazinātu PG līmeni, kas atbilst progresīvai kuņģa korpusa daļas atrofijai. Ir vērojama nozīmīga atšķirība starp H. pylori izplatību dažādās etniskās grupās Kazahstānas populācijā. Seroloģiskais PG tests ir precīzs kuņģa korpusa daļas atrofijas diagnostikai Kazahstānas populācijā, bet tā precizitāte ir atkarīga no pozitīvo rezultātu noteicošām robežvērtībām.

Introduction. There is a high incidence of gastric cancer in Kazakhstan, but the information on the prevalence of H. pylori and atrophic gastritis is very limited is in this country. Objective. To determine and analyse the prevalence of H. pylori infection and atrophic gastritis in asymptomatic 40 – 64 year olds from Kazakhstan. Materials and methods. PG and antibodies to H. pylori were analysed in plasma by latex agglutination method. The cut off for decreased PG was set at PGI/PGII ≤ 3 and PGI ≤ 70 ng/mL, but for severely decreased: PGI/PGII ≤ 2 and PGI ≤ 30 ng/mL; for H. pylori positivity IgG ≥10 U/mL. Of all histological specimens, the prevalence of atrophy of the gastric corpus was considered to determine the accuracy of PG test. Statistical analysis was performed with Microsoft Excel and SPSS 22.0 by using T-test and Chi Square test. The level of statistical significance was set at p<0,05. Results. Altogether 166 individuals from general population in Kazakhstan were included. Out of those 59,04% were male and 40,96% were female. The overall H. pylori seropositivity was 62,65%. From all of the study subjects 25,30% had PGI ≤ 70 ng/mL, PGI/II ≤ 3, but from this group 9,04% had PGI ≤ 30 ng/mL and PGI/II ≤ 2. The proportion of decreased and normal PG values in the age groups was statistically significant (p=0,026). A statistically significant difference was found between H. pylori infection and severely decreased PG levels, which corresponding to progressive atrophy (p=0,013). Based on the histology results – gastric corpus atrophy - PG biomarker sensitivity, specificity, accuracy PGI ≤ 70 ng/mL, PGI/II ≤ 3 – 50%, 73,55%, 73,25%, but for %, PGI ≤ 30 ng/mL, PGI/II ≤ 2 – 50%, 90,97%, 90,45%. Conclusions. Our study confirmed that the prevalence of H. pylori infection in Kazakhstan was high, however the prevalence of atrophic gastritis was low. H. pylori infection is associated with severely decreased PG levels, which correspond to advanced gastric atrophy. The plasma PG test is accurate for the diagnosis of gastric atrophy in the Kazakh population, but its accuracy depends on the positive limit values for positive results.
The prevalance of Helicobacter pylori infection and atrophic gastritis in Kazakhstan population
Keywords: Medicīna; H. pylori; atrofiskais gastrīts; pepsinogēni; Kazahstāna