Personvārdu izvēles motīvi (Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas aptaujas dati) - Rudzīte, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs “Personvārdu izvēles motīvi (Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijas aptaujas dati)” sniedz ieskatu Latvijā maz pētītajā personvārdu izvēles motīvu jomā. Tas balstās uz pētījumu, kas veikts DACVĢ – divos posmos anketēti 7.-9. klašu skolēni un skolēnu vecāki. Darba mērķis – noskaidrot populārākos vārdu izvēles motīvus DACVĢ 7.-9. klašu skolēnu vidū. Darbā sniegts ieskats personvārdu pētīšanā Latvijā un ārzemēs, latviešu personvārdu vēsturē, aprakstīta veiktā anketēšana Draudzīgā aicinājuma Cēsu Valsts ģimnāzijā un iegūtie anektēšanas rezultāti, izdarīti secinājumi. Darba rezultātā noskaidroti populārākie personvārdu izvēles motīvi DACVĢ 7.-9.klašu vidū, kā arī populārākie skolēnu vārdi, skolēnu attieksme pret savu vārdu, zināšanas par tā cilmi un nozīmi, vecāku zināšanas par bērna vārda cilmi un nozīmi. Atslēgas vārdi: personvārdi, motīvi, pētījums, izvēle, onomastika.

This paper provides insight into the motives of choosing a personal name which is little studied in Latvia. The work is based on a study conducted in Friendly Appeal Cesis State Grammar school – in two stages questionnaires were filled by 7th-9th grade students and their parents. The aim of this work was to find the most popular motives of name choosing for 7th-9th grade school students. The paper provides insight of personal name study in Latvian and abroad, Latvian personal name history, describes and analyzes the results of questionnaires and conclusions which are drawn. The paper reveals the most popular personal name choosing motives in the school in 7th-9th grade, popular students' names, their attitudes towards their own name and the knowledge of origin and meaning of their name. Keywords: personal names, motives, research, onomastics.
Motives of Choice of Personal Names (Questionnaire at Friendly Appeal Cesis State Gymnasium)
Keywords: Filoloģija