Uzņēmēju degsmes un metakognitīvo prasmju saistība ar izdegšanu - Skara, Santa (Latvijas Universitāte, 2022)
Daudzu gadu garumā izdegšanas pētniecība ir noritējusi dažādās nozarēs. Organizāciju vidē pētnieki, galvenokārt, cenšas noskaidrot izdegšanas riska un aizsargājošos faktorus darbiniekiem. Maģistra darba mērķis bija atklāt saistības starp izdegšanu, harmonisku degsmi, pārņemošu degsmi un metakognitīvajām prasmēm uzņēmēju izlasē. Pētījuma izlasi veido 60 mazu uzņēmumu vadītāji, vīrieši n=35 (58,3%) un sievietes n=25 (41,7%) vecumā no 24 līdz 56 gadiem (M = 39,48 gadi), kuriem pieder vismaz 25% uzņēmuma kapitāldaļu un kuru ienākumi no uzņēmējdarbības sastāda vismaz 50% no kopējiem mājsaimniecības ienākumiem. Darbā tika izmantoti trīs datu ievākšanas instrumenti: Maslakas izdegšanas vispārīgā aptauja, Degsmes skala un Metakognitīvās Apziņas aptauja. Pētījuma rezultāti norāda, ka pārņemoša degsme pozitīvi saistās ar izdegšanas apakšskalām emocionāls izsīkums un cinisms, bet nav saistīta ar apakšskalu profesionāla efektivitāte; harmoniska degsme negatīvi saistās ar visām trīs izdegšanas apakšskalām; metakognitīvās prasmes pozitīvi saistās ar pārņemošu degsmi, bet nav saistītas ar izdegšanu nevienā no tās apakšskalām. Statistiskā regresija liecina, ka metakognitīvās prasmes nav moderators pārņemošas degsmes un izdegšanas attiecībās; harmoniska degsme ir nozīmīgākais izdegšanas prognozētājs, izskaidrojot 22% no emocionāla izsīkuma, 17% no cinisma un 14% no profesionālas efektivitātes dispersijas.

For many years burnout has been widely researched in many industries. In an organizational setting, research mainly has focused on the burnout risk and protective factors for employees. The purpose of this study is to examine the relationship between burnout, harmonious passion, obsessive passion and metacognitive skills in a sample of entrepreneurs. The sample consists of 60 entrepreneurs of small enterprises, men n = 35 (58.3%) and women n = 25 (41.7%) aged 24 to 56 years (M = 39.48 years), who own at least 25% of the enterprise and whose income from business, accounts for at least 50% of total household income. The study uses three research instruments: Maslach Burnout Inventory, The Passion Scale and Metacognitive Awareness Inventory. The results of the study indicate that obsessive passion is positively related to burnout in subscales of emotional exhaustion and cynicism, but not in subscale of professional efficacy; harmonious passion is negatively related to burnout in all of it’s subscales; metacognitive skills are positively related to obsessive passion but there is no relationship between metacognitive skills and burnout in any of its’ subscales. Statistical regression shows that metacognitive skills do not play a moderating role in the relationship between obsessive passion and burnout; harmonious passion is the most significant predictor of burnout, explaining 22% of emotional exhaustion, 17% of cynicism and 14% of professional efficacy dispersion.
The Relationship Between Entrepreneurial Passion, Metacognitive Skills and Burnout
Keywords: Psiholoģija; uzņēmēju izdegšana; metakognitīvās prasmes; duālistiskās degsmes modelis; xxx; xxx