Koronarogrāfija pacientiem ar agrīnu repolarizācijas sindromu - Korsakovs, Vladimirs (Latvijas Universitāte, 2016)
Tēmas aktualitāte. Agrīna repolarizācija (AR) EKG ilgu laiku bija uzskatīts kā labdabīgs variants, jo rādījās parasti jauniešiem, sevišķi atlētiem. Bet pēdējā laikā pierādīts ka AR ir dažādas formas un ne visiem tas ir labdabīgs, bet tam ir bīstamas sekas, tādas ka ventrikulāra aritmija un pēkšņa kardiāla nāve. AR var būt tomēr arī gados veciem cilvēkiem un kam jau diagnosticēta arteriālā hipertensija, KSS utt. Darba mērķis. Atrast saistību starp pierādīto agrīnu repolarizāciju EKG un izmaiņām koronārajos asinsvados koronarogrāfijā. Materiāli un metodes. Pētījums ir retrospektīvs. Bija iesaistīti 150 pacienti, kuriem ir agrīna repolarizācija EKG un veikta koronarogrāfija. Pacienti bija sadalīti kam ir oklūzija konkrēta artērijā, piem. LAD, un kam artērijā nav nekādu izmaiņu vai ar nelielu aterosklerozi, respektīvi kontroles grupa slimnieki. Darbā tiek aprēķināts slimnieka vecums, dzimums un diagnozes. Dati tiek apstrādāti Microsoft Excel 2010 programmā. EKG ir jābūt pacelts J vilnis ar vai bez ST segmenta elevācijas. Rezultāti un secinājumi. Koronāro artēriju oklūzija izsauc agrīnu repolarizāciju attiecīgajos novadījumos.

Relevance of the topic: early repolarization in ECG was long considered a benign manifestation, especially young persons and athletes. Experiments show that some forms of early repolarization could result in the development of life threatening arrhythmias. Early repolarization may be in old persons who has arterial hypertension, CHD in anamnesis. The purpose of work: find a connection between patients coronarography analysis and early repolarization in ECG. Materials and Methods: work is retrospective. We reviewed 150 patients, which has a early repolarization in ECG and who has coronarography. Patients were divided into those who have occlusion in current coronary (LAD, RCA) arteries and who hasn’t and they has in control group. Results: coronary arteries occlusion has causes the early repolarization in reciprocally leads.
Patients coronarography with early repolarization syndrome
Keywords: Medicīna; Agrīna repolarizācija; Kardiālā aritmija; Pēkšņa kardiālā nāve; Brugada sindroms; Idiopātiskā kambaru fibrilācija