Treniņu ietekme uz lāpstiņu funkcionālo stāvokli volejbolistēm - Ērgle, Amanda Nikola (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir ‘‘Treniņu ietekme uz lāpstiņu funkcionālo stāvokli volejbolistēm’’. Šī darba mērķis ir izpētīt kā volejbolistu lāpstiņas ir ietekmētas treniņu laikā. Aktualitāte: Volejbolistu vidū ir izplatītas sāpes pleca joslā, tādējādi ir izveidojies jautājums vai treniņu process ietekmē lāpstiņu funkcionālo stāvokli volejbolistēm. Hipotēze: Volejbolistu plecu joslas traumas gadījumā treniņa procesā tiek ietekmēts lāpstiņu funkcionālais stāvoklis. Pētījuma metodes: kvantitatīvs pētījums, kura dalībnieki bija sieviešu volejbola klubs Jelgava kā arī Rīgas volejbola skolas audzēknes. Respondenti aizpildīja aptauju, kurā izvērtēja dotos apgalvojumus par treniņu ietekmi uz lāpstiņu funkcionālo stāvokli volejbolistēm un sniedza savus secinājumus. Rezultāti: Aptaujas rezultāti liecina, ka traumas gadījumā lāpstiņu funkcionālais stāvoklis ir ietekmēts, tās pazīmes ir sāpes, ierobežotas kustības, kā arī volejbolistes ir spiestas izlaist treniņus traumas dēļ. Secinājumi: Volejbolistes bieži vien saskaras ar pleca joslas traumām un tā rezultātā tiek ietekmēts treniņu process. Lāpstiņu funkcionālais stāvokli ir ietekmēts, tā rezultātā ir samazinājusies kustības amplitūda pleca joslas daļā, kā arī spēka trūkums pie noteiktām darbībām volejbolā- uzbrukuma laikā un servējot. Darba uzdevumi: •Iepazīties ar literatūrā un pētījumos rakstīto par volejbolu Latvijā un Pasaulē; •Izpētīt un aprakstīt treniņu procesu no fiziskās un emocionālās puses; •Aprakstīt lāpstiņu funkcionālo stāvokli volejbolistēm un tās traumas; •Izpētīt lāpstiņu kustības uzbrukuma/sitiena laikā; •Aprakstīt pleca traumas un profilaksi; •Aprakstīt un izanalizēt pētījumā iegūtos rezultātu.

The topic of bachelor’s thesis is “Training impact on the functional condition of the scapula in volleyball players”. The purpose of this research is to analyze and investigate how training affects the shoulder blades of a volleyball player. Actuality: Pain in the shoulder girdle is common among volleyball players, therefore the question has arisen whether the training process affects the functional condition of the shoulder blades in woman volleyball players. Hypothesis: In the case of shoulder girdle injury for volleyball players, the functional state of the shoulder blades is affected during the training process. Research methods: quantitative research, with participants of which were women's volleyball club Jelgava as well as students from Riga volleyball school. The respondents filled out a survey in which they evaluated the given statements about the training effect on the functional condition of the scapula of volleyball players and gave their conclusions. Results: The results of the survey show that in the case of an injury, the functional state of the scapula is affected, its symptoms are pain, limited movements, and therefore volleyball players are forced to miss training due to the injury. Conclusions: Volleyball players often experience shoulder girdle injuries and as a result the training process is affected. The functional condition of the shoulder blades has been affected, as a result, the amplitude of movement in the shoulder girdle has decreased, as well as the lack of strength in certain actions in volleyball - during attack and serving. Research tasks: • Analyze literature and research about volleyball in Latvia and in the world. • Research and describe the training process from the physical and emotional aspect. • Describe the functional condition of the scapula in volleyball players and scapula injuries. • Study the movements of the scapula during the volleyball attack/spike. • Describe shoulder injuries and its preventions. • Describe and analyze the results obtained in the study.
Training impact on the functional condition of the scapula in volleyball players
Keywords: Sporta zinātne; Volejbols; Lāpstiņu funkcionālais stāvoklis; Treniņu process; Traumas; Traumas profilakse