Pacientu līdzestība ērču encefalīta un Laimas slimības profilaksē - Plīruma, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir „Pacientu līdzestība ērču encefalīta un Laimas slimības profilaksē”. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka, lai gan ik gadu pavasarī, vasarā un agrā rudenī plašsaziņas līdzekļos publicēti brīdinājumi ievērot piesardzību saistībā ar ērču aktivizēšanos, Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka saslimstības rādītāji ar tādām ērču pārnestām infekcijas slimībām kā ērču encefalīts un Laimas slimība būtiski nemainās. Latvijas SPKC dati liecina, ka 2022. gadā reģistrēti 252 ērču encefalīta gadījumi, kas ir vairāk, salīdzinot ar 2021. gadu (249 gadījumi). Savukārt Latvijas SPKC dati par Laimas slimību liecina, ka 2022. gadā reģistrēti 272 gadījumi, kas ir mazāk, salīdzinot ar 2021. gadu (293 gadījumi). Darba mērķis: noskaidrot pacientu līdzestību ērču encefalīta un Laimas slimības profilaksē. Pētījuma uzdevumi: analizēt un apkopot zinātniski pētniecisko literatūru un informācijas avotus par ērču encefalītu un Laimas slimību, izstrādāt pētījuma instrumentu, veikt kvantitatīvo pētījumu, apkopot un izanalizēt iegūtos pētījuma rezultātus, balstoties uz pētniecībā iegūto datu rezultātiem, izstrādāt secinājumus un ieteikumus par ērču encefalīta un Laimas slimības profilaksi. Pētījuma hipotēze: lai izvairītos no ērču kodumiem un mazināt risku saslimt ar ērču encefalītu un Laimas slimību, pacienti ievēro profilakses pasākumus. Pētījuma metode: kvantitatīvs pētījums Pētījuma instruments: aptaujas anketa Pētījuma rezultāti: Kā drošāko līdzekli, lai aizsargātos no ērču encefalīta un Laimas slimības, lielāka daļa respondentu uzskata, ka tā ir savlaicīga vakcinācija un drošības pasākumi. 38% respondentu ir vakcinētie pret ērču encefalītu. 84% respondentu, dodoties brīvā dabā, pasarga sevi no ērcēm ievērojot drošības pasākumus. Atslēgas vārdi: ērču encefalīts, Laimas slimība, profilakse, pacients, līdzestība.

The topic of the bachelor’s thesis is „Patient cooperation in the prevention of tick-borne encephalitis and Lyme disease”. The topicality is determined by the fact that, althougt warnings are published in the media every year in the spring, summer and early autumn to be careful in connection with the activation of ticks, data from the Latvian Center for Disease Prevention and Control show that the incidence rates of tick-borne infectious diseases such as tick-borne encephalitis and Lyme disease significantly does not change. Latvian CDPC data show that 252 cases of tick-borne encephalitis were registered in 2022, which is more than in 2021 (249 cases). On the other hand, Latvian CDPC data on Lyme disease show that 272 cases were registered in 2022, which is less compared to 2021 (293 cases). The aim of the work: to find out the compliance of patients in the prevention of tick-borne encephalitis and Lyme disease. Research tasks: analyze and compile scientific research literature and information sources about tick-borne encephalitis and Lyme disease, develop a research tool, conduct a quantitative study, summarize the obtained research results based on the results of the data obtained, in the research, develop conclusions and recommendations about tick-borne encephalitis and Lyme disease prevention. Research hypothesis: To avoid tick bites and reduce the risk of contracting tick-borne encephalitis and Lyme disease, patient follow preventive measures. Research method: quantitative method. Research instrument: survey questionnaire. Research results: As the the safest way to protect against tick-borne encephalitis and Lyme disease, the majority of respondents believe that it is timely vaccination and safety measures. 38% of respondents are vaccinated against tick-borne encephalitis. 84% of respondents protect themselves from tick by following safety measures when going outdoors. Keywords: tick-borne encephalitis, Lyme diasease, prevention, patient, compliance.
Patient cooperation in the prevention of tick-borne encephalitis and Lyme disease
Keywords: Medicīna; ērču encefalīts; Laimas slimība; profilakse; pacients; līdzestība