Riteņbraucēju un vidēji aktīvu indivīdu m.quadriceps muskuļu morfofunkcionāls salīdzinājums - Caica, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2017)
Augstu rezultātu sasniegšanai, sportistiem profesionāli trenējoties, tiek panākta sporta veidam raksturīgo kustību optimizācija, kā rezultātā būtiski uzlabojas sniegums, taču “asimetrisko” sporta veida pārstāvjiem var rasties muskuļu asimetrija, kas palielina arī traumu risku. Tāpēc šis bakalaura darbs tiek veltīts skeleta muskuļu morfometrisko parametru bilaterālai novērtēšanai salīdzinot personas ar atšķirīgu fizisko sagatavotību un muskuļa noslogojuma veidu. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt m.quadriceps muskuļu morfofunkcionālās atšķirības amatieru līmeņa riteņbraucējiem, fiziski vidēji aktīviem un neaktīviem indivīdiem. Kopā pētījumā piedalījās 28 personas vecumā no 19-34 gadiem: 10 personas mazaktīvo grupā, 10 vidēji aktīvo grupā un 8 personas amatieru līmeņa riteņbraucēju grupā. Muskuļu (m.vastus lateralis un m.rectus femoris) morfometrisko (penācijas leņķis, muskuļa kūlīša garums, ehogenitāte, muskuļa biezums, augšstilba apjoms) un fizioloģisko parametru (maksimālais volunātrais kontrakcijas spēks) novērtēšanai izmantoja ultrasonogrāfijas metodi, 3D skenēšanu un ekstensijas dinamometriju. Darba gaitā tika secināts, ka visām izmeklējamām personām neatkarīgi no treniņa (fiziskās aktivitātes) un muskuļu noslodzes veida pastāv neliela muskuļu m.vastus lateralis un m.rectus femoris morfometrisko parametru bilaterālā asimetrija. Indivīdiem neatkarīgi no fiziskās slodzes pastāv nelielas muskuļu morfometrisko un fizioloģisko parametru individuālās atšķirības. Visvairāk slodzes intensitātes un veidam pakļautie muskuļu m.vastus lateralis un m.rectus femoris morfometriskie parametri ir muskuļa biezums un muskulim pieguļošo zemādas taukaudu slāņa biezums. Fiziski aktīviem indivīdiem ir lielāks maksimālais vuluntārais kontrakcijas spēks salīdzinot ar fiziski mazaktīviem indivīdiem (vislielākais MVC bija riteņbraucēju grupai un vismazākais mazaktīvo indivīdu grupai).

To reach high achievements level in competition elite athletes require high intensity training, as it provides optimization of muscle and motor control, which in turn increases performance. However, in some cases, in „asymmetric” sport disciplines intensive training can increase muscle functional asymmetry and imbalance, leading to high susceptibility to muscle and tendon injuries. The present bachelor thesis is devoted to assessment of bilateral differences of muscle morphometric parameters in the group of persons with different physical activity levels and exercise types. The aim of work was to assess the differences of m.quadriceps morphometric parameters in 3 different groups: cyclists, moderately active and physically inactive individuals. The study comprises 28 young and healthy volunteers in the age of 19-34 years:10 subjects in physically inactive group, 10 subjects in moderately active group and 8 in cyclist group. The morphometric (echogenicity, pennation angle, muscle thickness, physiological crossection area) and physiological parameters (MVC) of m.vastus lateralis and m.rectus femoris were acquired using ultrasonography, 3D scanning and knee-extension dynamometry techniques. We concluded that all subjects demonstrated small bilateral differences regardless of physical activity level and exercise type. All subjects have small individual differences in muscle morphometric parameters regardless of exercise type and intensity. The most exercise dependent morphometric parameters are muscle thickness and thickness of muscle overlying subcutaneous fat. Moreover, physically active individuals demonstrated higher MVC in comparison to low physical activity group.
Evaluation of m.quadriceps muscles in moderately active subjects and cyclists
Keywords: Bioloģija; Ultrasonogrāfija; Muskuļu asimetrija; Ehogenitāte; Riteņbraucēji; Penācijas leņķis