Aerosolu daļiņu koncentrāciju izmaiņas dažādu sveču dedzināšanas laikā - Pankina, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2024)
Aerosolu daļiņu koncentrāciju izmaiņas dažādu sveču dedzināšanas laikā. Aleksandra Pankina, zinātniskā darba vadītāja docente Dr.chem. Agnese Arāja. Bakalaura darbs analītiskajā ķīmijā, 64 lappuses, 46 attēli, 1 tabula, 39 literatūras avoti, 26 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darbā apkopota informācija par iekštelpu piesārņotājiem, par cietām aerosolu daļiņām, to mērīšanas metodēm un to ietekmi uz cilvēka veselību. Darba gaitā tika veikti dažādu sveču dedzināšanas modeļeksperimenti iekštelpās, un veikta smalko aerosolu daļiņu koncentrāciju izmaiņas mērījumi, izmantojot spektrometru EDM-365. Metālisko elementu analīze ar ICP-MS veikta PM1 aerosolu daļiņām, sveču izdedžiem un sveču sāls pildījumam.

Concentration changes of aerosol particles during burning of different candles. Aleksandra Pankina, research project supervisor Dr.chem. Agnese Arāja. Bachelor work in analytical chemistry 64 pages, 46 figures, 1 table, 39 literature references, 26 appendices. In Latvian. In the Bachelor work is the information about indoor pollutants, solid aerosol particles, their measuring methods and impact on human health was gathered. During the work, model experiments burning of different candles were performed indoors, and measurements of the concentration changes of fine aerosol particles were realized using the EDM-365 spectrometer. Analysis of metallic elements using ICP-MS was done for PM1 aerosol particles, ash of candles and candle salt.
Concentration changes of aerosol particles during different candles burning
Keywords: Ķīmija; AEROSOLU DAĻIŅAS; IEKŠTELPU GAISA PIESĀRŅOTĀJI; SPEKTROMETRS; SVECES; ICP-MS