Globālā stereotesta izstrāde stereoanomālijas novērtēšanai - Eldmane, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbs ir rakstīts latviešu valodā un satur 40 lapaspuses. Tas satur 20 attēlus, 4 tabulas un 30 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noskaidrot, cik stereoanomālo dalībnieku ir novērojami populācijā, izmantojot jauno globālo stereotestu, kurā iespējams ierobežot testa stimula rādīšanas laiku, un izvērtēt jaunā stereotesta efektivitāti un pielietojumu klīnikā, salīdzinājumā ar TNO stereotestu. Pētījumā tika izmantots jaunais stereotests ar ierobežotu (200 ms) un neierobežotu stimula rādīšanas laiku. Papildus jaunā stereotesta rezultāti tika salīdzināti ar TNO stereotestu. Pētījuma rezultātos no 55 dalībniekiem – 17 dalībniekiem tika konstatēta vienas disparitātes stereoanomālija, 3 dalībniekiem – divu disparitāšu stereoanomālija. Jaunajā stereotestā dalībnieki ar normālu stereoredzi uzrādīja labākus rezultātus, kā TNO stereotestā.

Master`s thesis written in Latvian language and contains 40 pages. With 20 images, 4 tables and 30 references to literature. Purpose of thesis: To find out how many stereoanomalous subjects are in our population using our new global stereotest with the possibility of restricting viewing time of stimulus and to evaluate efficiency and applicability of our new stereotest in clinics, in comparison to TNO stereotest. In this study new stereotest was used with restricted (200 ms) and unlimited stimulus viewing time. In addition, our results were compared with TNO stereotest. In our results of 55 subjects – 17 subjects had single disparity stereoanomaly, 3 subjects – two disparity stereoanomaly. Using our new stereotest participants showed better results than with TNO stereotest.
Development of global stereotest for evaluation of stereoanomaly
Keywords: Fizika; stereoanomālija; stereoredze; krustotā disparitāte; nekrustotā disparitāte; globālais stereotests