Soda metienu efektivitātes izmaiņas 9-10 gadus veciem zēniem, pielietojot konkrētus soda metienu vingrinājumus - Koreņika, Karīna Keita (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba tēma ir “Soda metienu efektivitātes izmaiņas 9-10 gadus veciem zēniem, izmantojot konkrētus vingrinājumus treniņa procesā.” Šī darba mērķis ir izpētīt, vai 9-10 gadus veciem zēniem, treniņu procesā regulāri izmantojot konkrētus soda metiena vingrinājumus, uzlabojas rezultativitātes rādītāji, tāpēc kvalifikācijas darba autore izvirzīja hipotēzi - 9-10 gadus veciem zēniem, treniņu procesā regulāri izmantojot konkrētus soda metiena vingrinājumus, uzlabojas rezultativitātes rādītāji. Lai varētu veikt pētījumu, autore iepazinās ar teorētisko literatūru par soda metieniem, ievāca un analizēja iegūtos datus par soda metienu precizitāti treniņu procesa laikā 9-10 gadus veciem zēniem, treniņu procesā integrēt konkrētus soda metienu vingrinājumus, ievāca un analizēja datus par soda metienu vingrinājumu efektivitāti, kā arī izdarīja secinājumus. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka, mērķtiecīgi treniņu procesā pielietojot soda metiena vingrinājumus, praktiski visiem respondentiem soda metienu efektivitāte ir paaugstinājusies. Treniņos iekļautie vingrinājumi kopumā ir efektīvi, taču progress dažādiem dalībniekiem atšķiras atkarībā no viņu sākotnējām prasmēm un individuālās attīstības. Atslēgas vārdi: basketbols, soda metieni, efektivitāte, vingrinājumi, 9-10 gadus veci zēni.

The theme of the qualification work is "Changes in penalty kick efficiency for 9-10-year-old boys, using specific exercises in the training process." The aim of this work is to investigate whether 9-10 year old boys, regularly using specific free-throw exercises in the training process, improve performance indicators, so the author of the qualification work put forward a hypothesis - for 9-10 year old boys, regularly using specific free-throw exercises in the training process, performance indicators improve. In order to carry out the research, the author familiarized herself with the theoretical literature on free throws, collected and analyzed the obtained data on the accuracy of free throws during the training process for 9-10 year old boys, to integrate specific free throw exercises in the training process, collected and analyzed data on the effectiveness of free throw exercises , and also drew conclusions. As a result of the research, it was concluded that, by purposefully applying free throw exercises in the training process, the efficiency of free throws has increased for practically all respondents. The exercises included in the training are generally effective, but progress varies from participant to participant depending on their initial skills and individual development. Key words: basketball, free throws, efficiency, exercises, 9-10 year old boys.
Free throw efficiency changes for 9-10 year-olds with specific free throw exercise
Keywords: Sporta zinātne; basketbols; soda metieni; efektivitāte; vingrinājumi; 9-10 gads veci zēni