Rīgas dzīves hronika avīzē „Segodnja” (1919-1922). - Derjabkina, Kristina (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt avīzes „Сегодня” izdotos numurus laika posmā no 1919. līdz 1922. gadam. Darbs sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas. Teorētiskā daļa ir veidota ar nolūku izpētīt jautājumus saistībā ar Latvijas vēsturi, krievu tautības pārstāvju dzīves paradumiem, kā arī nacionālo minoritāšu problēmām. Praktiskajā daļā ir aplūkota avīzes hronika, tās materiāli palīdz izveidot Rīgas dzīves ainu dotajā laikaposmā. Galvenās interpretācijas metodes ir kultūrvēsturiskā un socioloģiskā metode. Darba gaitā veikti secinājumi par pamatjautājumiem un tēmām, kas ir sastopami avīzē „Сегодня”, kas veido priekšstatus par Rīgas kultūras, politiskās un sabiedriskās dzīves notikumiem.

This Bachelor work’s gaol is to research newspaper „Сегодня” of period of time 1919-1922. The work consists of theory and practice. In the theory part is explored the history of Latvia in that period of time, russion people lifestyle in Riga, problems of national minority. In the practice is researched the chronicle of newspaper. This material gives oppurtunity to see picture of life in Riga. The main methods of interpretation are the cultural-historical and sociological methods. During the work was cocluded the main topics of chronicle of newspaper „Сегодня” in 1919-1922, that gives representation of cultural, political and social life in Riga.
Rīga’s Chronicle in the Newspaper “Segodnja” in 1919-1922.
Keywords: Valodniecība; независимое Латвийское государство; национальное меньшинство; русская пресса в Латвии; независимая демократическая газета «Сегодня»; хроника газеты