Citokīnu un adhēzijas molekulu koncentrācijas serumā kā endotēlija disfunkcijas pakāpes rādīt - Bormane, Inga (Latvijas Universitāte, 2012)
Citokīnu un adhēzijas molekulu koncentrācijas serumā kā endotēlija disfunkcijas pakāpes rādītāji Anotācija Pētījuma mērķis ir novērtēt, kuru ar endotēlija šūnu funkcijām saistīto molekulu koncentrācijas serumā ir pārliecinošākie endotēlija šūnu funkcionālā stāvokļa rādītāji, kā arī noteikt atšķirīgām endoteliālās disfunkcijas attīstības stadijām raksturīgās izmaiņas. Materiāls ietver 234 personas ar plašu endoteliālās funkcijas variabilitāti. Tika noteikta endotēlija vazodilatējošā atbilde uz acetilholīna, siltuma un postokluzīvās cērpjošās asinsplūsmas stimuliem, kā arī ar endotēlija funkcijām saistītu molekulu seruma koncentrācijas. Rezultāti liecina, ka endotēlija šūnu vazodilatējošo aktivitāte pozitīvi korelē ar adiponektīna, IL-10 un IL-4, bet negatīvi – ar sEselektīna, sICAM-1, TNFα un VEGF koncentrācijām, kā arī vairākas būtiskas rādītāju atšķirības četrās atšķirīgas endotēlija disfunkcijas pakāpes pārstāvošajās pētījuma grupās. Atslēgas vārdi: endotēlija disfunkcija, insulīna rezistence, vazodilatācijas testi, adhēzijas molekulas, adiponektīns

Serum concentrations of cytokines and adhesion molecules as markers of endothelial dysfunction Abstract The aim of this study is to select the serum markers that are most convincing for detection of endothelial function as well as to select the markers characteristic for varied degrees of endothelial dysfunction. The study material includes 234 persons with wide variablilty of endothelial dysfunction. The vasodilatory response of endothelium was detected by acetylcholine-, heat- and post-occlusive shear stress-induced vasodilatation tests and serum concentrations of molecular markers associated with endothelial function was detected. The study results show positive correlations of vasodilatory function with adiponectin, IL-10 and IL-4, and negative correlations with sE-selectin, sICAM-1, TNFα and VEGF concentrations as well as several significant differences between the four study groups representing varied degrees of endothelial dysfunction. Key words: endothelial dysfunction, insulin resistance, vasodilatation tests, adhesion molecules, adiponectin
Serum concentrations of cytokines and adhesion molecules as markers of endothelial dysfunction
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Bioloģija; Dzīvās dabas zinātnes