Ostu ietekme uz jūras krasta procesiem Kurzemē - Jorniņš, Ivars (Latvijas Universitāte, 2010)
Pēdējos gados stipri ir aktivizējusies jūras krasta joslas atkāpšanās, kur viena no galvenajām lomām ir antropogēnai darbībai, kā arī dabiskajiem procesiem. Globālā klimata maiņa atstāj lielu ietekmi uz krasta procesiem: ceļas ūdens līmenis, samazinās dienu skaits ar ledu jūrā, pastiprinās vētras un mainās valdošo vēju virziens. Krasta joslas atkāpšanās sauszemes virzienā vienas vētras laikā var sasniegt pat 15 – 20 metrus. Krasta erozijas rezultātā Latvijas teritorija var zaudēt svarīgas valstij, pašvaldībām vai privātpersonām piederošas platības un infrastruktūras objektus. Bakalaura darbā sniegts vispārīgs Kurzemes piekrastes dabas apstākļu raksturojums. Darbs ietver jūras krastu tipu un to ģeoloģisko procesu aprakstu, norādot uz dabisko un antropogēno faktoru ietekmi. Projektā apskatīta lielāko Kurzemes piekrastes ostu – Liepājas un Ventspils – attīstība, kā arī to ārējo hidrotehnisko būvju ietekme uz krasta procesiem. Izmantojot Jūras krasta ģeoloģisko procesu monitoringa datus par laika periodu no 1992. – 2009. gadam, apskatīti stāvkrastu atkāpšanās tempi un priekškāpu attīstība. Atslēgvārdi: krastu procesi, Kurzemes piekraste, ostas, krasta aizsardzība, kāpas.

In the recent years the retreat of sea coast zone has become active, where one of the biggest roles is played by anthropogenic actions, as well as natural processes. The global climate change leaves a great impact on coastal processes: the water level rise, reduces the number of days with ice sheet, the storms intensify and changes the direction of the prevailing winds. The retreat of sea coast zone towards dry land during one storm can reach 15 – 20 meters. Due to coast erosion the territory of Latvia can lose important state, local government or private land and infrastructure facilities. The bachelor paper presents general characteristic of coastal nature conditions in Kurzeme. The paper contains description of sea coast types and their geological processes, indicating impact of natural and anthropogenic factors. The project examines the development of the biggest ports in Kurzeme - Liepaja and Ventspils, as well as the influence of their external hydrotechnical constructions on coastal processes. Using the monitoring data of the Sea Coast geological processes of the period from 1992 – 2009 the paper examines the retreat of steep coasts and development of foredunes. Key words: coast processes, Kurzeme coast, ports, coast protection, dunes.
Harbour Impact on Coastal Processes in Kurzeme
Keywords: Vides zinātne