Blokķēdes tehnoloģijas pielietojumi lietu internetā - Liepiņš, Juris (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī darba mērķis ir iegūt izpratni par kriptogrāfiski drošu, izplatītu datu bāzes sistēmu – blokķēdi, izpētīt lietu interneta pašreizējo stāvokli un paskaidrot, kā blokķēdes tehnoloģija var atrisināt dažas problēmas, ar kurām pašlaik saskaras lietu internets. Šajā dokumentā tiek analizēti komponenti, kas veido blokķēdes sistēmas, izmantojot bitmonētu kā piemēru. Autors sniedz lietu interneta jēdziena definīciju un īsu vēsturi, kā arī piedāvā vairākus iemeslus lietu interneta popularitātei. Autors arī izskaidro, problēmas, ar kurām šobrīd saskaras lietu internets un sniedz jaunās interneta jomā izmantotās tendences, kuras nosaukums ir „lietu tīkls”, aprakstu. Turklāt, autors apraksta tādu jēdzienu kā gudrs līgums un sniedz pārskatu par blokķēdes sistēmu – Ethereum. Visbeidzot, autors ievieš prototipa ierīci, kura, ielasot ierīces sensora datus, izsauc gudra-līguma funkcijas un saglāba sensora datus izplatītā blokķēdes datu bāzē.

The aim of the present paper is to gain understanding of cryptographically secure distributed database system called the blockchain, investigate the current state of the Internet of Things technologies and explain how the blockchain can solve some of the issues the Internet of Things is currently facing. The paper contains analysis of the components that compose a blockchain based system, using bitcoin as an example. Furthermore, the notion of Internet of Things is defined, a short historical overview and reasons for its popularity are provided. The author also explains what the current problems faced by the Internet of Things are and describes a new trend in the field called the “Web of Things”. In addition to this, the author explains the concept of smart-contracts and provides an overview of a blockchain based system called Ethereum. Lastly, the author implements a prototype device which reads sensor data and makes calls to a smart-contract that stores this sensor data on the blockchain.
Applications of the blockchain technology to the internet of things
Keywords: Datorzinātne; blokķēde; bitmonēta; Ethereum; lietu internets; lietu tīkls