Darba samaksas aprēķināšanas kārtība un ar to saistīto nodokļu ieturēšanas nianses un analīze - Zaļupe, Sanita (Latvijas Universitāte, 2017)
Diplomdarba mērķis ir, pamatojoties uz izstrādāto Nodokļu politikas stratēģiju 2011. – 2014. gadam un Nodokļu politikas stratēģiju 2015. – 2017. gadam, identificēt problēmas un izstrādāt priekšlikumus darbaspēka nodokļu sloga samazināšanai Latvijā. Diplomdarbā izpētīti darba samaksas veidi, analizēti ieturējumus no darba algas, izvērtētas darbaspēka nodokļu izmaiņas, salīdzināti darbaspēka nodokļi Baltijas valstīs, izvērtēta algas nodokļu izmaiņu ietekme uz ieņēmumiem, novērtēts darbaspēka nodokļu slogs. Pētījuma rezultātā atklātas problēmas un izstrādāti priekšlikumi, lai mazinātu augsto nodokļu slogu iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem un risinātu darbaspēka nodokļu nākotnes attīstību. Diplomdarbs sastāv no 66 lpp, kurās ietvertas 6 formulas, 19 tabulas, 7 attēli un 1 pielikums.

The aim of this diploma thesis is, on the bases of the developed 2011–2014 Strategy of Tax Policy and 2015–2017 Strategy of Tax Policy, to assess issues and to develop proposals for the reduction of the labour tax burden in Latvia. Diploma’s studied types of wages, analysed deductions from the wages, assessed tax changes of the labor force, performed a comparison of the labour taxes in the Baltic states, appraised the impact of the tax changes on revenue and estimated the labour tax burden. The study identifies issues and presents proposals developed for the reduction of the high labour tax burden for residents with low income and for the future development of labour tax issues. Diploma’s consist of 66 pages, including 6 formulas, 19 figures, 7 images and 1 attachment. Key words: Average earnings, PIT, MSSIC, monthly non-taxable minimum
Payroll calculation procedures and its related taxes and analysis
Keywords: Ekonomika; Vidējā izpeļņa; IIN; VSAOI; Neapliekamais minimums