Obligātuma un lietderīguma principi kriminālprocesā - Zaharevska, Aiga (Latvijas Universitāte, 2021)
Viens no būtiskākajiem kriminālprocesa pamatprincipiem ir kriminālprocesa obligātuma princips. Tomēr mūsdienu tendences gan caur Kriminālprocesa likuma grozījumiem, gan caur tiesību literatūru un tiesību speciālistu paustajiem viedokļiem rāda, ka notiek atkāpšanās no kriminālprocesa obligātuma principa, ieviešot lietderīguma principa iezīmes, tajā pašā laikā saglabājot kriminālprocesa obligātuma principu kā absolūtu pamatprincipu. Maģistra darba mērķis ir pilnīgāk izprast kriminālprocesa obligātuma principu un iespēju atkāpties no tā, tādējādi iedzīvinot tam blakus lietderīguma principu. Uzdevumi būtu iezīmēt tās Kriminālprocesa likuma normas, kas jau pašlaik ir kā izņēmums no kriminālprocesa obligātuma principa, detalizētāk izvērtēt tās, vai tās ir veiksmīgi iekļautas Kriminālprocesa likumā, kā arī apzināt citus iespējamos variantus, kad būtu iespējama atkāpšanās no šī principa. Darba rezultātā autore vēlas sniegt apskatu par pašreiz likumā ietvertajiem atsevišķiem izņēmumiem no kriminālprocesa obligātuma principa, kā arī sniegt ierosinājumus, kā būtu iespējams kriminālprocesu efektivizēt, paredzot papildu atkāpes no kriminālprocesa obligātuma principa. Atslēgvārdi: kriminālprocess, kriminālprocesa pamatprincipi, kriminālprocesa obligātuma princips, lietderīguma princips, priekšnoteikumi kriminālprocesa uzsākšanai, kriminālprocesa izbeigšana, atteikšanās uzsākt kriminālprocesu.

One of the most important basic principles of criminal procedure is the principle of mandatory nature of criminal procedure. However, modern trends, both through amendments to the Criminal Procedure Law and through the views expressed by legal literature and legal experts, show that there is a departure from the principle of compulsory criminal procedure, introducing the features of the principle of expediency, while maintaining the principle of the mandatory nature of criminal procedure as an absolute guiding principle. The aim of the Master's Thesis is to better understand the principle of mandatory nature of criminal procedure and the possibility to deviate from it, thus bringing to life the principle of expediency. The tasks would be to highlight those provisions of the Criminal Procedure Law that are already an exception to the principle of mandatory criminal procedure, to assess in more detail whether they have been successfully included in the Criminal Procedure Law, as well as to identify other possible options for deviating from this principle. As a result of the work, the author wants to provide an overview of some exceptions to the principle of mandatory nature of criminal procedure currently included in the law, as well as to provide suggestions on how to streamline criminal procedure by providing additional derogations from the principle of mandatory criminal procedure. Keywords: criminal procedure, basic principles of criminal procedure, principle of mandatory nature of criminal procedure, principle of expediency, preconditions for initiating criminal proceedings, termination of criminal proceedings, refusal to initiate criminal proceeding.
Principles of mandatory and expediency in criminal proceeding
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocesa pamatprincipi; Kriminālprocesa obligātuma princips; Lietderīguma princips; Priekšnoteikumi kriminālprocesa uzsākšanai; Kriminālprocesa izbeigšana